Boekenweek

Griet

Het is boekenweek. Ik kocht ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld en kreeg het boekenweekgeschenk cadeau. Ik was het weekend alleen en had me ge├»nstalleerd met mijn verse boeken en slagroomtruffels. Op de bank, dekentje erbij, pot thee en koos Griet op de Beeck ‘Gezien de feiten’ als eerste boek om te gaan lezen. Zoals u waarschijnlijk weet, ben ik een grote fan van Griet.

Ik heb eerder over haar werk geschreven. En ook dit boek is heerlijk. Het gaat over een vrouw die haar man verliest en tot haar verbazing en schande voelt ze zich opgelucht. Andere weduwes proberen haar in het groepjes treurende weduwes te trekken, maar zij kijkt vol verbazing naar zichzelf. Ze kijkt met nieuwe ogen naar het huis waar ze jaren met haar man heeft gewoond en begint driftig van alles te verschuiven en te doen.

Haar dochter van in de veertig die in rouw is om haar vader spreekt haar moeder ernstig toe. Ik ga hier niet het verhaal vertellen maar tjonge wat kreeg ik van dit verhaal een goed humeur.

Het wonder dat je ineens, alsof er een gordijn wordt weggetrokken op een andere manier naar jezelf kunt kijken. Je ziet en voelt jezelf en daardoor de wereld op een totaal nieuwe manier. Ineens spat de levenslust van je af. Hol naar de winkel, haal dit geschenk en dans het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + 7 =