Cosmetisch opruimen

schoon

Heeft u uw huis weleens cosmetisch opgeruimd? Om ons huis te verkopen, worden er foto’s gemaakt. Uiteraard zorg je dat het huis er dan aantrekkelijk uitziet. Net zo als wanneer jezelf op de foto gaat.

Ik heb het huis altaartje waar mijn dierbare doden te zien waren even in een kast gestopt. Het grote Jezusbeeld van mijn broer heb ik een jaar geleden uit het hospice meegenomen. Ik kan zo’n beeld toch moeilijk bij het grofvuil zetten of uit mijn handen laten kletteren.

Ik praat tegen Jezus

Sindsdien staat het in mijn huiskamer, maar ja, nu moet het weg. Er moet natuurlijk niks, maar het moment lijkt gekomen om toch echt te beslissen wat ik ermee doe. Het wonderlijke is dat ik aan het lelijke beeld gehecht ben geraakt. Ik praat tegen Jezus, stof hem af en hij knikt me regelmatig bemoedigend toe. Laat nog maar even staan. Ik weet het niet. Dan maar mijn kleding aanpakken, dat is misschien makkelijker.

Door het verwijderen van lymfen uit mijn buik, heb ik oedeem in mijn benen ontwikkeld. Als het straks warm weer wordt, kan ik geen zomerjurkjes meer aan. Dat is toch geen gezicht, een jurkje met steunkousen. Weg dan maar? Verdorie ook dat gaat niet makkelijk.

Dit gaat wel even duren

Wat gaat er mee naar het nieuwe huis? Wat gaat weg? Wat naar de kringloopwinkel en wat kan echt bij het grofvuil. Mijn hele leven trekt aan me voorbij bij iedere beslissing. Hoewel het niet opschiet doe ik een plank of lade per dag. Meer kan ik niet aan. Ik heb alvast een overbruggingshypotheek geregeld want dit gaat even duren.

Mijn man is nog erger en hij klemt zich uit alle macht vast aan allerlei prullaria. Heb ik het op de stapel weg gelegd, haalt hij het er weer uit. Ach zo zielig, nee dat kan echt niet weg, zegt hij. Wanhopig kijk ik hem aan.

Een huis moet zo leeg lijken dat potentiële verkopers er zichzelf en hun spullen in kunnen projecteren, dat begrijp ik ook wel. Maar mijn huis ontmantelen voelt als mezelf ontmantelen.

Ik voel me moe en zou willen vluchten en terugkomen als alles op zijn plek staat in het nieuwe huis. Welke gek heeft er bedacht dat we gaan verhuizen? Of de verhuizing de relatie overleeft is ook maar de vraag. Ik hou u op de hoogte.

Door: Liesbeth Woertman.

2 gedachten over “Cosmetisch opruimen

  1. Veel succes Liesbeth. Bij ons worden donderdag de verkoopfoto’s gemaakt en we keren daarna terug naar ons geliefde Utrecht. Onze paden kruisen. Sterkte met het ontwortelen!

  2. ik zit er ook tegenaan te hikken. ben ahw verlamd en kijk naar de slechtvalken, waar de spanning je naar de keel grijpt. ik heb geen talent voor wegdoen. o, o, o wanneer begin ik echt? toitoitoi samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 4 =