Mooi genoeg? waarom we altijd maar twijfelen over ons uiterlijk

Quest psychologie, nummer 3, 2021

Vandaag viel de Quest psychologie op de mat. Bijna het hele nummer gaat over het uiterlijk. Ik heb bijgedragen aan het artikel Lekker in je vel.

“Voor de spiegel zet je altijd je spiegelgezicht op. Je ziet er dan anders uit wanneer je een boek leest of gierend van het lachen op een terras zit. We kennen ons eigen gezicht amper”, zeg ik op pagina 15. Je bent ook niet op je mooist, ga ik verder, omdat als je in de spiegel kijkt, je direct oordeelt.

Mooi, mooier, mooiste maakt niet gelukkiger. Mensen met een gemiddeld inkomen die daar goed van kunnen rondkomen zijn doorgaans heel gelukkig. Stroomt het geld met bakken binnen dan wordt je daar niet extra gelukkig van. Zo is het ook met ons uiterlijk. Een gemiddeld uiterlijk geeft ons een prima leven. We jagen iets na wat we allang hebben. De paar extra puntjes die je denkt te scoren met botox, fillers of wat dan ook, gaan je niet veel blijer maken. Ze maken je eerder kritischer. Want juist het streven naar een perfect uiterlijk, remt ons geluk.

Ook het artikel vanaf pagina 44 over botox in hetzelfde nummer van Quest is interessant. Er wordt een onderzoek van Harvard Medical School genoemd waarin gezichten van mensen die botox hadden laten inspuiten beoordeeld en het bleek dat de lachposes op de foto als iets minder blij, minder echt, minder spontaan en minder intens werden beoordeeld.

Wordt het niet eens tijd om flaporen te erkennen als een van de acht schoonheden,? We beoordelen kinderen met flaporen als iets aardiger, ijveriger en intelligenter zo blijkt als een klein Zwitsers onderzoek.

En verder allerlei tips hoe je meer tevreden kunt worden met je uiterlijk. Doe er je voordeel mee.

Eén gedachte over “Mooi genoeg? waarom we altijd maar twijfelen over ons uiterlijk

  1. Wat een goed artikel en het wordt tijd dat we gaan geloven in onze authentieke schoonheid ! Esthetische Logopedie is nieuw en richt zich helemaal op de vrouw/man die het beste uit zichzelf wil halen en gezichtsoefeningen doet omdat het resultaat geeft zonder ingrepen van buitenaf. Op een natuurlijke manier gaan werken aan je eigen schoonheid, daar wordt je blij van !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + veertien =