Alles willen zijn

Bataille

‘Het denken wil alles zijn’, zegt Bataille meermalen ‘Het inherente verlangen tot begrijpen.’ George Bataille is een Franse filosoof die ik al een jaar of dertig probeer te lezen, te begrijpen. Ik voel me mateloos tot hem aangetrokken. Ik voel wat hij bedoelt maar ik kan hem niet rationeel begrijpen.

Via Laurens ten Kate die mij zijn boek uitleende van Ger Groot ‘Vier ongemakkelijke filosofen’ lees ik nu het werk van Bataille. Ik zit wippend op mijn stoel. Loop als een waanzinnige over de gangen. Heb het warm.

“Iedereen weet, zegt Bataille in 1961 tegen een journalist, wat God voor de groep mensen die in hem gelooft voorstelt, en welke plaats hij in hun denken inneemt, en ik denk dat als de mens de persoon van God op die plaats zou laten verdwijnen, er niettemin iets zou achterblijven, een lege plek. Ik heb over die lege plek willen spreken”.

Ik heb over die lege plek willen spreken, die zin raakt me als een mokerslag en doet me denken aan de uitspraak van Meister Eckhart ‘Over God wil ik zwijgen.’

De filosoof en de mysticus op dezelfde plek, een lege plaats. Durf ik op deze plek te blijven? Durf ik steeds naar deze plaats terug te gaan in volle aandacht? Muziek, dans, zingen en erotiek zijn vormen waarin ik iets kan ervaren van het onzegbare.

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + achttien =