Timeless Beauty

Mona Lisa

Op 17 december 2016 opent er een tentoonstelling over schoonheid door de eeuwen heen in het museum van Tongeren België. Ik ben daarvoor geïnterviewd en die video vormt het slot van de tentoonstelling. Ik vertel over de schoonheidsidealen van nu. De tentoonstelling heet Timeless Beauty.

Bestaat hedendaagse schoonheid?

We zien een vrouwengezicht en een masker. Op de vraag: ‘Bestaat hedendaagse schoonheid?’ gaf de Franse filosoof Andre Comte-Sponville het volgende antwoord: ‘Ze zijn anders dan honderd jaar geleden. Ze hebben niet hetzelfde lichaam. Hun kleren zijn veranderd, hun blikken, hun glimlach, hun manier van lopen, hun allure, hun stoutmoedigheid, elegantie, humor, gratie en sensualiteit. De mannen hebben tegenwoordig geluk: de vrouwen zijn nog nooit zo mooi geweest, zo vrij en begerenswaardig. Wat een geluk hun tijdgenoten te zijn.’

Eternal beauty

Jezelf als object zien

Schoonheid is van alle tijden, maar verandert eveneens. In het citaat van Andre Comte-Sponville valt op dat het niet alleen over feitelijke schoonheid gaat. Het gaat over de manier van bewegen, uitstraling en van kijken. Bekijk je de ander als een object, als een ding, dan zit in die manier van kijken direct een oordeel. Ook als je jezelf bekijkt in de spiegel als een object, is er direct een oordeel. In de meeste gevallen zal het oordeel negatief zijn. Geen mens is perfect en vanuit de objectiverende blik vind je altijd een imperfectie.

Hoe kijk je?

Kijk je met je hart, en kijk je met zachtheid dan vind je iemand al snel veel mooier. We vinden onze baby mooi. We vinden degene op wie we verliefd zijn mooi. Hoe we kijken, bepaalt voor een groot deel wat we zien.

Ik ben heel benieuwd naar de tentoonstelling. Er wordt met veel kennis en liefde aan gewerkt.

Door: Liesbeth Woertman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 1 =