Een liefdevol mens

Kierkegaard

De wereld staat in brand. Hamas en Israël alweer slaags. Oekraïne waar mensen moeten leven met grote onzekerheid, omdat het onduidelijk is wie de goede en wie de vijand is. Beschietingen komen van alle kanten.

Ik verlies al zo vaak de hoop in mijn welvarende Nederland. Moedeloos word ik van al die oorlogsbeelden. Dan heb ik de literatuur en de filosofie hard nodig. Ik lees Kierkegaard ‘Wat de liefde doet.’ Hij schrijft op pagina 255:

“Niemand kan hopen zonder tegelijkertijd liefdevol te zijn, hij kan niet hopen voor zichzelf zonder tegelijkertijd liefdevol te zijn, want het goede bezit een oneindige samenhang. Maar is hij liefdevol, dan heeft hij tegelijkertijd hoop voor anderen. En in dezelfde mate waarin hij hoop heeft voor zichzelf, in precies diezelfde mate heeft hij hoop voor anderen. Want precies in dezelfde mate waarin hij hoop heeft voor zichzelf, in precies dezelfde mate is hij een liefdevol mens. En in dezelfde mate waarin hij hoop heeft voor anderen, in precies diezelfde mate heeft hij hoop voor zichzelf.

Hoop alles, geef geen mens op, want hem opgeven betekent: je liefde voor hem opgeven. En als je je liefde voor hem opgeeft, dan houd je er zelf mee op een liefdevol mens te zijn”.

Op een of andere manier geeft deze tekst mij hoop. Het relationele aspect van liefdevol zijn, komt hier sterk in naar voren. Het gaat niet om het populistische navelstaren van ‘Als ik maar gelukkig ben’. Juist het in de grond ondeelbaar zijn van ‘ik en ander’ laat Kierkegaard mooi zien.

Altijd, in elke omstandigheid liefdevol blijven, wat zou ik dat graag kunnen.

Door: Liesbeth Woertman

 

Eén gedachte over “Een liefdevol mens

 1. De mensheid en haar maatschappij is compleet uit elkaar gerukt het lijkt langzamerhand een utopie om een perfecte liefdesvolle respectabele mens te vinden op deze aardkloot, mijn vertrouwen in de mens is daarom ook compleet verloren. Ik heb een handje vol mensen die ik graag koester en nooit meer kwijt wil en daar vecht ik voor en durf ik zelfs mij zelf op te offeren om hun in leven te houden (niet dat ik graag dood wil, maar bang voor de dood ben ik ook niet).

  Ik denk in zeker zin dat niet te maken heeft dat men van zich zelf agressief aangelegd kan worden, want ons 1000enden jaren oud brein stampt nog af van de oertijd dat men moet overleven en vechten voor zijn eigen bestaan, voedsel, liefde en naasten. Nee agressie is er overall, in het verkeer, op scholen, op de werkvloer, thuis situaties, relaties situaties enzovoorts, en zelf oorlog, macht misbruikers, psychopaten zijn er altijd al geweest.

  Het grootse en verontrustende probleem en de bron van de ellende heeft te maken met de overbevolking, er worden steeds meer mensen geboren, in Nederland woonde er in midden jaren 90 zo’n 15 miljoen mensen, nu zijn dat er al inmiddels 17 miljoen, (dit al is een problematische situatie). De hele wereld word overbevolkt waardoor men zich sneller zal irriteren aan elkaar, want zeg nou zelf wie wil nou constant op zijn vingers gekeken worden, of om elke meter iemand tegen komen die agressie oproept vanwege een nare houding en intimiderende overkomen. Daarbij is het echt irriterend dat het zo ziekelijk overbevolkt is vanwege te weinig rust, te veel geluid, te veel prikkels, enzovoorts.

  Een ander groot probleem is te veel stress en drukte, vanwege het feit dat wij ons zelf niet mogen zijn omdat wij mensen het liefst van de regering tot ons 70e moeten doorwerken en dat het liefst 12 uur lang 5 dagen in de week, 60 uur werk dat de grote machtigen overheden het liefst willen hebben, gelukkig blijft het gemiddeld 40 uur te zijn maar nog steeds te veel om tot je zelf te kunnen komen. Geld is overmacht lijkt het wel, werk, werk en nog eens werk, en wil men graag op vakantie dan levert dat heel veel stress op vanwege de voorbereidingen. Wie leven in een alles moet, en niks mag maatschappij.

  Daarbij worden mensen steeds verwender waardoor alles groot en zo mooi mogelijk moet zijn. Voorbeeld een knap uitziende apparaat bied voorrang voor een goed werkende onaantrekkelijker apparaat. Een ipad, een I-phone, een samsung galaxy of tab, een appel notebook, of zelfs een dell, of een asus desktop computer die er gaaf uit ziet worden in deze tijden goed verkocht. Waarom in hemelsnaam, geef mij maar een minder mooi uitziende snel en stabiel merkloze werkende computer, of mobiele telefoon.

  Mooi led tv,s prachtig, en mooi beeld ook : maar hoeveel jaar gaan die apparaten mee ? max 5 jaar is mijn antwoord. Ter wel die nu lelijke beeldbuis tv decennia,s mee kunnen gaan. Raar toch, of licht het om zo mooi mogelijk te ogen en zo goedkoop mogelijk gemaakt is.

  Alles moet mooi en zo goedkoop mogelijk zijn. Dit is noch maar de schim die uit een grafkist komt waar de satan zijn poten op neer heeft gesnoerd(zwaar gedrukt).

  Maar het is allemaal veel triester, veel emotioneler.

  Mensen zijn bezaaid met angst, waardoor men te kritisch is geworden. De media (het monster van het kwaad)speelt hier handig op in. Alles moet perfect, alles moet zo als het hun uitkomt. Ellende, haat, zelfhaat, angst, en oorlog, en stereotypes worden constant voor ons gezicht gesodemieterd (bewust, allicht ook onbewust kom je toch het negatieve tegen) sociale medium zoals facbook, twitter, enzovoorts bombardeert ons met veel negatief nieuws, en mocht men toch niet op socialmedia komen dan is er altijd wel die verdomde krant, tv, of radio die de mens zich te veel bewust maakt van het kwaad. Ter, wel het globaal gezien veel minder erger is dan het lijkt. Het word uitvergroot zodat men er telkens in trapt hoe slecht het wel niet gesteld is met de wereld. Ter, wel er ook heel veel mooie dingen gebeuren.

  Mensen zijn de weg kwijt en konten kruipen achter iedereen aan. Als truus zegt kobus sprint in die vieze kadaver-put dan doet kobus dat ook.

  Zo simpel kan ik het verklaren niets meer niets minder.

  (vooral) Overbevolking.
  Niets mag, alles moet
  De Media.

  Zijn de grote boosdoeners.

  Maar blijf hopen, blijf zoeken echte mensen zoals ik die ken, en zeker ook vele andere mensen kennen zijn er zeker wel te vinden op de wereld.De tips wat ik kan geven, is dus hopen, laat ja hart spreken, kijk niet zozeer naar het uiterlijk van iemand, blijf weg van al die media prul (dit vooral). En maak de wereld positief en geniet vooral van de kleine dingen zoals

  Muziek luisteren.
  Een boek lezen.
  Natuurwandeling maken, of in de natuur fietsen.
  Kunst bekijken.
  Een hobby oppakken.

  Groetjes.

  (ps ik heb en vorm van autisme, waar ik misschien een beetje indringend kan over komen) maar ik bijt niet hoor (hahahahh)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vier =