Saskia Noort

Saskia Noort

In het tv-programma Zomergasten was zondag de thrillerschrijfster Saskia Noort te gast. Ze bleek erg geïnteresseerd in slachtoffers van geweld en angsten.

In de fragmenten die ze liet zien was aandacht voor kinderen die in onduidelijke gezinnen opgroeien, zoals zijzelf in de jaren zeventig bij hippieouders. Het fragment van Brigitte Kaandorp sloot hier prachtig bij aan. De babyboomers die alle heilige huisjes hadden omgeschopt en hun kinderen met onduidelijkheden achterlieten, kwam overtuigend over het voetlicht. Dan hebben die babyboomers ook nog eens het lef om zelf de goede banen in te pikken en hun kinderen de generatie NIX te noemen.

De objectivering van het vrouwenlichaam was een ander belangrijk thema in het gesprek en de fragmenten die werden vertoond. Naakte vrouwenlichamen uit de jaren zeventig met allerlei vormen borsten, buiken en schaamhaar werden getoond en het was duidelijk hoeveel er veranderd is, in de presentatie van het vrouwenlichaam.

De documentaire The Invisible War van Kirby Dick uit 2012 over vrouwelijke mariniers die werden verkracht door een meerdere en zelf gestraft werden in plaats van de daders werd door Wilfried de Jong gebruikt om door te vragen over haar eigen verkrachting. De meest opmerkelijke uitspraak van Saskia Noort was dat mannen elkaar moeten aanspreken dat verkrachting verwerpelijk is. Zij sprak de hoop uit dat seksueel misbruik daardoor zou verminderen.

Het derde thema was het schrijfproces zelf aan de hand van fragmenten van John Irving, Brett Easten Ellis en J.K.Rowling. Saskia maakte indruk door haar psychologisch inzicht, openheid over haar eigen angsten en haar onvermogen tot overgave en de prachtige beelden die ze daarover liet zien.

 

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + 8 =