Geen dieet maar beter leren voelen

Cover van Harpers Bazaar

22 januari staat er in de Volkskrant en in het Algemeen Dagblad een artikel over de nieuwste dieet,- en trainingsrage. Niks nieuws onder horizon want dat gebeurt altijd in januari. Geen alchohol (dry january), een nieuw dieet en sporten zijn al jaren zogenaamd groot nieuws in januari in allerlei vrouwentijdschriften.

Nu januari 2024 een nieuw dieet met weinig calorieen, veel sporten voor veel geld en na zes weken een fotoshoot. Blijkbaar een aantrekkelijk aanbod voor BNers. Worden zij hiervoor betaald? Dat zou me niet verbazen.

https://www.volkskrant.nl/columns-van-de-dag/bn-ers-hebben-weer-iets-nieuws-een-extreem-dieet-dat-extreem-veel-geld-kost-trap-er-niet-in~b9c59c30/

https://www.ad.nl/show/jaloersmakende-plaatjes-van-afgetrainde-bners-als-inspiratie-oke-maar-niet-als-doel-om-na-te-streven~a636354e/

De psychologische associatie van schoonheid en geluk maakt dat we hier zo massaal intuinen. Eindeloos nieuwe producten worden er op de cosmetica en welzijnsmarkt gelanceerd met allemaal dezelfde belofte. Als we dit nieuwe product kopen dan worden we gelukkig. Terwijl toch iedere volwassene weet dat spullen, dingen ons heel kort een fijn gevoel geven en dan is het fijne gevoel weer voorbij. Spullen maken ons niet gelukkig. En we weten ook allemaal dat we een lage inname van calorieen niet volhouden en we zelfs weer iets dikker worden na het zoveelste dieet.

Blij zijn met je lijf (body positivity) lijkt het weer te gaan verliezen van dunner en gespierder. Tenminste in de beeldcultuur maar je kunt beter uit je hoofd en in je lichaam leven.

Het is fascinerend en tegelijkertijd angstaanjagend, al die mensen die talloze uren achter hun beeldscherm zitten om een perfect zelf te construeren en te verfraaien. Veel tijd en geld uitgeven aan cosmetica en hun eigen gezicht en lichaam niet meer kennen. Hun bewerkte uiterlijk gaat dan fungeren als hun echte zelf. De wereld op zijn kop wat angst en leegte veroorzaakt.

Echte ervaringen zijn altijd lichamelijk. Voel in en met je lichaam wat je echt nodig hebt, breng tijd door met vrienden, geniet van wat je eet en speel en beweeg en bovenal bemin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 2 =