Een lezing in Bredevoort in De Koppelkerk

fotograaf Pete pronk 21 oktober 2022 De Koppelkerk

Doordat mijn nieuwe boek zoveel aandacht krijgt en ik overal in het land wordt uitgenodigd kom ik op plaatsen waar ik nooit eerder was. Dat geldt ook voor Bredevoort, gemeente Aalten. Het blijkt een boekenstad te zijn maar dan vooral tweedehands boekwinkels en markten.

De Koppelkerk is een mooie plek met een boekencafe en een prachtige zaal waar ik mijn verhaal mocht vertellen. We werden hartelijk ontvangen. En gelukkig was de zaal goed warm en de stoelen zo opgesteld die iedereen me goed kon zien, waar je ook zat. Het was een gemeleerd gezelschap van vrouwen en mannen en een grote diversiteit aan leeftijden.

En ook hier het gedoe met het zendertje. Bijna al mijn damespakken en jurken hebben geen zakken dus de zender moet vastgemaakt worden aan mijn beha. Bijna altijd zijn de technici mannen. Ook vandaag. Ik ga breeduit staan, armen wijd en zeg uitnodigend raak me maar aan maar de man aarzelde. Eerst deed hij nog een halfslachtige poging om het zendertje onder mijn jurk door omhoog te krijgen maar dat lukte niet. Toen werd er een vrouw gezocht die het klusje maar moest klaren. Jammer en nodeloos, vind ik, dit is zo duidelijk functioneel aanraken, publiekelijk ook nog, want de zaal liep vol dus wat is het probleem.

De mensen in de zaal gingen gretig in op mijn oproep om vooral vragen te stellen en onderwerpen voor te stellen waar we over konden spreken en nadenken. Op die manier wordt het hun avond en dat vind ik prettig. We spraken bijvoorbeeld over lesbische vrouwen die meer tevreden zijn over hun uiterlijk zo blijkt uit onderzoek. En ook over oudere vrouwen die meer tevreden zijn met hun uiterlijk dan jongere vrouwen. Dat heeft te maken met het belang van het uiterlijk in hun identiteit, de waarde die het lichaam heeft en met wie je je vergelijkt. Vergelijken met mensen uit de eigen (leeftijds) groep, horizontale vergelijking, helpt om meer tevreden te geraken met je uiterlijk. En dan bedoel ik echte, fysiek aanwezige mensen om je heen.

Het was prettig om zo dichtbij de mensen te kunnen staan en niet hoog en ver weg op een podium. Het vergemakkelijkt het contact en het gevoel van nabijheid. Donderdag 27 oktober spreek ik om 17.00 in Spui25 Amsterdam Het “ik” in de steigers over de maakbaarheid van het lichaam. Voel je welkom. Wel even aanmelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 − drie =