Blijf bewegen

Park

Vanmorgen fietsend naar de universiteit, kwam ik door het Wilhelminapark waar mensen aan schaatsen zijn op de vijver. Als kind schaatste ik daar ook. Ik heb het nooit goed gekund. Met houten glijders schaatsen en met natte handschoenen die moeilijke veters vast maken, was al een kunst. Rolschaatsen kon ik wel goed. De vreugde van het zwieren kan ik me herinneren.

Sport geen favoriete bezigheid

Het gevoel van lichtheid en vrijheid en het soepel bewegen van je lichaam is prettig. Sporten is nooit mijn favoriete bezigheid geweest, maar soepel en vrolijk bewegen kan ik gelukkig wel doen met dansen. De muziek, het dansen met andere mensen, geeft plezier aan het lichaam. Ik denk dat veel mensen dat zo ervaren.

Ziekte of handicap

Als je je door ziekte of handicap niet meer makkelijk kunt bewegen, heeft dat een groot effect op lichaamsbeleving. Het pijnlijke, stroeve lichaam leidt ook tot een psychische stroefheid en maakt je wereld kleiner. Ook je emoties lijken te blokkeren en kunnen niet meer vrij stromen.

Blijf zachtjes bewegen

Blijf zachtjes bewegen. Blijf zoeken naar een vorm van bewegen, hoe oud en stram je ook bent, want het geeft zoveel plezier en lichtheid in je leven. En als je dat niet meer zelf kunt, laat je dan door iemand anders bewegen. Zachtjes strijken over het gezicht, door je haren, over je rug kan altijd.

Door: Liesbeth Woertman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × twee =