De huidtherapeute & de moraal

Huid

Deze week kreeg ik Judith Smeets, een huidtherapeute in opleiding op bezoek. Zij wilde mij interviewen voor haar onderzoek naar aanleiding van mijn boek ‘Psychologie van het uiterlijk’.

Psychologie van het Uiterlijk

Het onderzoek heeft als hoofdvraag:

Welke morele oordelen leiden bij Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 30 en 50 jaar tot het (willen) ondergaan van een cosmetische behandeling in het gelaat bij de huidtherapeut en hebben kwaliteit van leven en/of zelfbeeld daar invloed op?

Eternal beauty

Een huidtherapeut heeft de 4 jarige HBO opleiding huidtherapie gevolgd aan de HHS of de HU. Het is een paramedicus die de zieke huid behandelt, maar ook in staat is om de gezonde huid te behandelen door middel van cosmetische behandelingen.
In dit onderzoek betreft het cosmetische huidverbeterende veranderingen in het gelaat, zoals Ultherapy (contourverstrakking), “huidverbeterende” chemische peelings, elektrische epilatie ten behoeve van haarverwijdering en een laserbehandeling voor de verwijdering van couperose.

Kim

Kim

We hebben een goed gesprek gehad over lichaamsbeeld en morele oordelen over anderen die een cosmetische behandeling hebben ondergaan. Denk aan “onze” recente afkeuring van Kim Kardashian, Renee Zellweger en Yolanthe Caubau. Maar welke morele oordelen een rol spelen in de beslissing om zelf wel of niet een cosmetische behandeling te ondergaan, daar hebben we nog weinig kennis over. We hebben het onderzoek van Kathy Davis, waarin vrouwen aangeven ‘Er normaal uit te willen zien’. En we hebben de sociale validatie theorie. Als een vriendin, buurvrouw of zus een cosmetische ingreep heeft ondergaan, dan wordt de kans dat wij het ook doen, groter.

Ik ben benieuwd welke nieuwe inzichten haar onderzoek gaat opleveren.

Succes, Judith!

Door: Liesbeth Woertman.

 

Eén gedachte over “De huidtherapeute & de moraal

  1. Mevrouw Woertman,
    Nogmaals heel hartelijk dank voor uw tijd, openhartigheid en kennisoverdracht tijdens het interview! Uw boek is absoluut de moeite waard om te lezen, voor zowel jong als oud, om inzicht te krijgen in de “psychologie van het uiterlijk”. De resultaten van het onderzoek zal ik aan u toezenden zodra deze bekend zijn. Met vriendelijke groeten, Judith Smeets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 2 =