Waarom vinden we wat we vinden?

Obesitas
Afgelopen week was er een Youtube-filmpje waarin het ging om de vraag welke kleur een jurk had. Sommige mensen zagen goud/wit en anderen zwart/blauw Als we zelfs onze ogen niet meer kunnen vertrouwen, wat dan nog wel? Het was één van de vragen die rondzong in sociale media. Geweldig leuk voorbeeld van psychologie in het dagelijks leven.

Psychologie speelt ook een rol bij morbide obese mensen. Morgen promoveert de plastisch chirurge Eva van der Beek op het onderwerp Body Contouring in Post-Bariatric Patients in het academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Ik zit in haar leescommissie en heb dit proefschrift mogen beoordelen. Patiënten die na extreem gewichtsverlies graag af willen van hun lappen overtollig huid, kloppen aan bij de plastisch chirurg. De toename van morbide obesitas, en het succes van bariatische chirurgie, leidt tot een toenemende vraag. Binnen de plastische chirurgie is dit een nieuw aandachtsgebied en het is belangrijk om te bepalen welke mensen geschikte kandidaten zijn voor contour herstellende chirurgie.

Morbide Obesitas

Het proefschrift bevat een driedeling. Deel 1 gaat over: ‘Hoe selecteren we mensen met deze wens?’ Het tweede deel over kwaliteit van leven In het proefschrift is gekeken naar kwaliteit van leven voor en na contour herstellende chirurgie. En het derde deel gaat over complicaties. Er zijn veel en ernstige complicaties en de patiënt heeft vaak hoge verwachtingen van het postoperatieve resultaat en van de positieve fysieke en psychosociale effecten.

Plastic Surgeon

Het is belangrijk aan elk individu een realistisch beeld te geven van risico’s en voordelen van deze operatie. Jammer genoeg is er in dit proefschrift niet gekeken naar het lichaamsbeeld van obese mensen.

Is dat lichaamsbeeld verandert of hetzelfde gebleven na de operatie?

 

Door: Liesbeth Woertman

5 gedachten over “Waarom vinden we wat we vinden?

  1. Niet alleen lichaamsbeeld, maar ook andere aspecten van lichaamsbeleving, liefst ook in relatie tot bewegingsgedrag, zouden standaard opgenomen moeten worden als medierende factoren of uitkomstdomeinen van platisch chirurgische interventies.

  2. Een simpel en een makkelijk antwoord is.

    Wat je ziet dat zie je. Maar wat je ziet is buigzaam en kan vervormd of hervormd worden, maar wees niet bang mijn kleine hersenvriend als er iets anders word vervormd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − zeven =