Roek Lips over weet de rups dat hij een vlinder kan worden?

Vrijdag 16 februari 2024 naar een theatervoorstelling in de Flint in Amersfoort geweest van Roek Lips. Dit was een origineel verjaardagscadeau van I. en M.

Ik werd, heel luxueus, thuis opgehaald en naar Amersfoort gereden. Ik ken het werk van Roek Lips en heb hem ook persoonlijk ontmoet toen hij een interview met mij maakte dat is verschenen in zijn boek Wie kies je om te zijn. Gesprekken en gedachten over een nieuwe tijd. Nu had hij er een theater voorstelling van gemaakt. Ik wist niet zo goed wat ik me daarbij moest voorstellen.

Hij vertelt in de voorstelling over de dood van zijn zoon en over leukemie die hem vorig jaar trof. Aan de hand van een paar mensen, nieuwe leiders, zoals hij ze noemt, vertelt hij over de inspiratie en kracht die enkelen van hen, hem hadden gegeven, terwijl hij zo ziek was. Hij opent met Paul de Bloth, Vincent Icke, Willem Beekman, Joke Hermsen, Thijs Ketelaars en zijn 101 jarige geschiedenisleraar van de middelbare school. Misschien ben ik iemand vergeten, dan spijt me dat.

We luisteren geconcentreerd met 150 mensen in de zaal naar zijn verhaal, soms zelfs een hele diepe, letterlijke, stilte. Er worden drie liedjes gezongen die speciaal op Roeks leven zijn geinspireerd. Een vriend loopt een beetje mee op het podium en hij stelt soms een vraag.

Het verhaal van de bioloog Beekman over de rups die een vlinder wordt lijkt de kern van de voorstelling. Het is duidelijk dat Lips worstelt met de vraag Wat is van waarde en zijn er mensen die visionair zijn die ons kunnen bemoedigen, juist als het ons slecht gaat en we dat bijna niet kunnen verduren.

Hij kreeg een staande ovatie. Het is duidelijk dat hij veel mensen inspireert en toch had ik een dubbel gevoel. Dat dubbele gevoel betreft ook mijzelf. Waarom staan we op een podium? Daar stond hij met zijn nog steeds zieke lijf, boog kort naar het publiek en liep het toneel af. Zijn vriend kwam nog even zeggen dat Roek niet in staat is om zich onder het publiek te mengen. Ik had het idee dat ik zijn eenzaamheid voelde maar misschien was het projectie.

Weten wij als mens dat wij uit sterrenstof zijn gemaakt en dus een zijn?

Eén gedachte over “Roek Lips over weet de rups dat hij een vlinder kan worden?

  1. Zou sterrenstof weten dat het uit sterrenstof bestaat? Is het belangrijk om dat te weten?

    Of is het voelen, het ervaren en het geloven dat je het kunt zien (bij een ander) voldoende?
    Wat mij betreft wel, geloof ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 − twee =