Het tijdschrift Glamour van november komt met een beauty nummer en heeft mij geïnterviewd over Kylie Jenner. Ik wist niet veel van Kylie behalve dat ze jong en rijk is en deel van de Kardasians familie. Erline, de journaliste, vertelde me dat Kylie op de cover van Forbes had gestaan als een van de meest verdienende zakenvrouwen ter wereld en dat ze 145 miljoen volgers heeft op Instagram. Mijn mond viel open. Zoveel volgers? Waarmee dan?
Erline wist meer over Kylie dan ik en ze kwam vooral om te praten en uit te zoeken waarom zoveel mensen haar volgden en zelfs met een foto van Kylie naar de plastisch chirurg gaan om uit te leggen hoe ze eruit willen zien. De Volkskrant rapporteerde daar enkele weken geleden ook al over. Nederlandse Look a likes waren blijkbaar makkelijk te vinden. Waarom willen sommige vrouwen op iemand anders lijken? Nou ja sommigen? 145 miljoen volgers?
Onbegrijpelijk dat sommige cosmetisch artsen en plastisch chirurgen dit doen.
U vraagt en wij draaien. Afgelopen zaterdag had de Volkskrant weer een verhaal over de plastic wereld van glamour van ene Jessie. Haar verregaande bewerkte foto’s werden gepubliceerd want ondanks al haar gratis cosmetische behandelingen en uitgebreide make-up kon ze toch niet zo op de foto. Instagram is de hel zegt Jessie in dat interview maar ze verdient er wel haar geld mee en zij beïnvloedt andere jonge mensen om hetzelfde te doen.
Dat onzekere, jonge mensen zich aangetrokken voelen tot de wereld van glitter en glamour en dat sommigen zo ver gaan om met een bewerkte foto naar de cosmetisch arts stappen met het verzoek er zo uit te zien, kan ik begrijpen. Juist omdat de cosmetische industrie geluk belooft. Maar wat ik niet begrijp is dat artsen hierin mee gaan. Het is gemeen om jonge mensen die ongelukkig zijn, deze namaakwereld aan te bieden als plaats waar ze gelukkig zouden zijn. Wat natuurlijk niet zo is. Gratis cosmetische behandelingen van fillers tot borstvergrotingen aanbieden voor gratis reclame! En dan aan weer andere mensen video’s laten zien van je cosmetische ingrepen om jonge mensen op deze manier over te halen om hetzelfde te doen. Influencers worden ze genoemd. Beinvloeders klinkt al beter. Merk op dat het woord loeders erin zit.
Nee de wereld zit niet te wachten op meer Kylies maar de wereld wacht wel op jou. Ja ook op jou, met jouw uiterlijk en jouw mogelijkheden. Want juist met al onze verschillen kunnen we een mooiere en levendiger wereld maken. Durf anders te zijn. Durf jou te zijn.
Zou duidelijk…dit antwoord!
Een gedichtje van een oud tante
Wie telkens in de spiegel kijkt…beseft de ware schoonheid niet….
Mijn leerlingen probeer ik te vertellen dat je goed-mooi bent zoals je bent.
Nu kijkt de klas mij altijd met een zekere verbazing aan…..een leerkracht van ruim 70, les geven leuk vindt, er oud ziet en in de pauze graag voetbalt met de kinderen!!!!
Mooi verhaal Liesbeth. Op elke leeftijd telt het uiterlijk. Op jonge leeftijd is het nog belangrijker voor je en ben je gevoeliger voor trends en meningen. Iedereen in de “medische” wereld van plastische chirurgie (zit hier het woord plastic in ?) , fillers en weet ik wat, zou zich af moeten vragen of hij/zij zinvol bezig is. En dat geldt ook voor de bladenmakers, iinfluencers etc. Diversiteit is prachtig, ook in uiterlijk. Benadruk jje unieke kwaliteiten, trek kleding aan die bij je past in kleur en stijl, doe n beetje make up op en vooral: geniet van je zelf en laat je zien.