In de traditionele rolverdeling zijn vrouwen de bekekene en mannen de kijkers. Dat maakte het uiterlijk voor vrouwen erg belangrijk. De bekekene moet lokken en opvallen, zodat er naar haar gekeken wordt. Zodat zij uitgekozen kan worden door een man. Of we het ‘kijken’ vanuit een evolutionair biologisch, psychologisch of economisch motief analyseren, mannen zijn altijd degenen geweest die kijken en keuren. Mannen kijken naar vrouwen om ze te zien, vrouwen kijken naar mannen om gezien te worden.
Uiterlijk mannen belangrijker
Het uiterlijk van mannen deed er veel minder toe. Schoonheid bij mannen gaat langs de status en machtslijn. Daar is nu wat beweging in, omdat mannen machtsterrein verliezen aan vrouwen. Interessant genoeg zien we dat in onze tijd ook mannen aangesproken worden door de cosmetische industrie om meer tijd, aandacht en geld aan hun uiterlijk te besteden.
Masai uitzondering op regel
Er zijn maar enkele voorbeelden uit andere culturen waarin deze sekseverhouding omgekeerd ligt. De Masai is een volk waar de mannen het lustobject zijn voor de vrouwen. Zij moeten zich dan ook mooi maken en vrouwen kiezen hen uit. Maar zowel historisch als cultureel kunnen we rustig stellen dat mannen de kijkers en vrouwen de bekekenen zijn. Deze verhoudingen zijn in rijke landen wel aan het schuiven door de grotere economische zelfstandigheid van vrouwen, maar dat gaat millimeter voor millimeter.
Door: Liesbeth Woertman