Het dikke lichaamsbeeld

UU

Anouk Keizer promoveerde op 21 maart 2014 aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp anorexia en lichaamsbeeld. Dat vrouwen met anorexia zich dikker in de spiegel zien dan ze zijn, is algemeen bekend. Anouk Keizer toont in haar onderzoek aan, dat vrouwen met anorexia zich ook meer bewegen alsof ze dikker zijn.

In eerder onderzoek werd vooral aandacht besteed aan hoe anorexiapatiënten over hun eigen lichaam denken en hoe ze hun eigen lichaam zien. Keizer ging een stap verder en onderzocht de lichaamsbeleving vanuit een neuropsychologische invalshoek. De manier waarop anorexiapatiënten aanrakingen op hun huid waarnemen, en zich in een ruimte bewegen, werd vergeleken met de waarneming en beweging van gezonde personen.

Patiënten met anorexia blijken bijvoorbeeld onbewust hun lichaam al te draaien voor openingen waar ze makkelijk frontaal doorheen kunnen lopen. Hiermee gedragen ze zich dikker dan ze in werkelijkheid zijn. Het verstoorde lichaamsbeeld is overigens geen statisch gegeven; het kan worden bijgesteld.

 

Door: Liesbeth Woertman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + 8 =