Hoogleraar

Liesbeth bij de promotie van Kayla

Daar loop ik dan, ingetogen en aandachtig over de gangen van het academiegebouw in Utrecht. De toga is van een dikke stof gemaakt en dat is in de winter heerlijk warm in de Domkerk. In de zomer lopen we erin te puffen. De toga wordt alleen gebruikt bij promoties en oraties en de Dies, verjaardag van de universiteit. De gekleurde ringen symboliseren de verschillende faculteiten. Mijn faculteit, sociale wetenschappen, heeft de kleur lichtblauw. Kijk maar op mijn rechtermouw.

Hoe vaak zal ik mijn toga nog dragen?

Mijn promotierecht hou ik tot vijf jaar na mijn emeritaat. Dus een enkele keer zal ik de toga nog dragen. Daarna schenk ik hem aan de UU of hij gaat in de verkleedkist van de kleinkinderen.

Ik heb nog steeds veel sociale rollen. Dochter, moeder, zus, vriendin, vrouw, oma, buurvrouw, psychologe en hoogleraar om de belangrijkste te benoemen. Wat gaat er veranderen als ik met pensioen ga? Dan vallen er sociale rollen af en komt die van gepensioneerde erbij. Wat gaat dat doen in mijn gevoel van wie ik ben? Wat gaat dat doen voor mijn identiteit? Ik verwacht niet zoveel maar zeker weet doe ik het niet. Ben tenslotte meer dan dertig jaar aan de universiteit verbonden geweest.

Ik mijmer wat en kijk met een glimlach naar mezelf in toga. Het was/is een leuk spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + 2 =