Een wijs mens van 14 zegt Ik ben wie ik ben

Van de week weer een heerlijke massage gekregen. Met lome gebaren en handen in olie gedrenkt word mijn hele lichaam aandachtig aangeraakt. En in die zachte aanraking voel ik de knoopjes en spanningen in mijn nek. Ik ga uit mijn hoofd en in mijn lichaam en ben. Mijn voeten die heel zachtjes worden gedragen door warme handen, het zou voor mij uren mogen duren. Maar ik ben al heel dankbaar voor dit uur. Lijkt me ook heerlijk werk om in een rustige kamer iemand anders te masseren en dat het masseren je werk is en dat je dan een masseuse bent.

Wat is dat eigenlijk werk? In ben met pensioen dus dan werk ik niet maar toch schrijf ik iedere dag en beantwoord mijn mails met allerlei verzoeken voor podcasts, interviews, lezingen en andere vragen. Ik verzorg de tuin en het huis, kook eten en doe boodschappen en ontvang vrienden en kleinkinderen waar ik dan uitgebreid mee praat. Ben ik dan een werkende?

En wat is eigenlijk oud? Ik ben 67 en heb grijs haar en kleinkinderen dus je zou zeggen dat ik oud ben maar ik zit nog vol leven. Het verval begint al bij de geboorte en niet vanaf je zestigste en we weten ook niet hoe oud we worden dus wat is oud? Tot op hoge leeftijd kunnen we groeien en sommige van ons zijn al wijs op hun veertiende.

Geraakt werd ik deze week en velen met mij door een adolescent die op straat niet wilde zeggen of ze een jongen of een meisje was. Ze zei ik ben wie ik ben en jij kunt zijn wie jij wilt of iets van die strekking en ze werd in elkaar geslagen.

Ik vind het zo krachtig dat een mens van veertien zegt ik ben wie ik ben. Juist op deze adolescentie leeftijd waarin wie ben ik? zo’n centrale ontwikkelingsvraag is en wat betekent mannelijkheid en vrouwelijkheid voor mij en wie ben ik seksueel en dan al zo’n antwoord te kunnen geven is grote klasse.

Ik ben wie ik ben.

Eén gedachte over “Een wijs mens van 14 zegt Ik ben wie ik ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 5 =