Open en bloot is niet zo eenvoudig

Sante juli 2021

Uit een onderzoek van GezondNu komt naar voren dat bijna de helft van de vrouwen zich dik voelt als ze naakt is, waarvan 47 procent haar buik te dik vindt en 31 procent haar vetrolletjes als problematisch ervaart. Slechts 2 van de 10 vrouwen zeggen zich niet te schamen voor hun lichaam als ze bloot zijn.

Schaamte is jezelf via de ogen van een ander bekijken en daardoor negatief beoordelen. Kinderen kunnen hun handen voor hun ogen doen als ze niet gezien willen worden en als volwassenen hebben we wijde kleding, make-up en cosmetische chirurgie om ons te verbergen maar als we bloot zijn valt er niet zoveel te verbergen.

Ad Vingerhoedt zegt in de Volkskrant: “iemand die zich schaamt, krimpt in elkaar., bloost en zou het liefst in de grond verdwijnen”. Hij voegt daaraan toe dat als anderen zien dat jij je schaamt, de reacties mild zullen zijn. Ik betwijfel of dat ook voor een groep pubers geldt. De interviewster van Sante geeft daar een schrijnend voorbeeld van en ook ik herinner me goed hoe dat voelde in een groepje pubers met een cup A, in een zwembad notabe met een zwempak aan. Ik was de laatste van mijn klas die borsten kreeg en dat voelde afwijkend.

Open en bloot zijn, is voor pubers een onmogelijkheid omdat hun nieuwe lichaam nog zo onvertrouwd voelt en zij zo bezig zijn met wat vrouwelijkheid en mannelijkheid en seksuele aantrekkelijkheid in godesnaam betekenen. De deur van de wc en de badkamer gaan ineens op slot en bloot is een paar jaar helemaal niet vanzelfsprekend.

Bloot zijn is ook voor veel volwassenen lastig. Misschien kunnen we beginnen met meer open zijn met kleding aan dat is al moeilijk genoeg. Of oefenen met minder make-up op je gezicht en dan naar buiten met een glimlach en iedereen die je tegenkomt gedag zeggen.

Eén gedachte over “Open en bloot is niet zo eenvoudig

  1. Uiterlijk bepaald je status. Kijk naar het iVoorbeeld Frederique. Bent wie je bent. Ook bloot of naakt. Commetaar spuien of naroepen is niet van deze tijd. Durf je bloot te geven en blijf eerlijk en respectvol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + 18 =