Academisch ziekenhuis: waar ben je mee bezig?

Erasmus

Het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus begint met een opleiding voor cosmetische ingrepen. Dermatologen in opleiding leren fillers en botoxbehandeling goed uit te voeren. Tot nu toe doet iedereen maar wat. De markt van cosmetische ingrepen is ondoorzichtig. Is het een basisarts die de behandeling uitvoert? We weten het meestal niet. Is het een goed idee om dermatologen op te leiden voor cosmetische ingrepen?

botoxdilemma

Het is altijd fijn als een behandeling goed wordt uitgevoerd. Aan de andere kant is het vreemd, omdat deze opleiding betaald wordt met publiek geld. De gezondheidszorg staat al financieel onder grote druk. Om uit die middelen niet-medisch noodzakelijke ingrepen te betalen, is ongewenst en maakt de gezondheidszorg alsmaar duurder.

Plastic Surgeon

Rotterdam is niet het eerste Nederlandse academische ziekenhuis die met overheidsgeld cosmetische chirurgie financiert. Het academisch ziekenhuis in Groningen heeft al sinds 2010 een cosmetische privékliniek. Het AMC werkt mee aan een opleiding voor cosmetisch artsen. En ook op allerlei andere plaatsen zullen er verstrengelingen te vinden zijn.

Gif in gezonde mensen spuiten?

Ik vind het een wrange ontwikkeling. Op verpleeghuizen en ouderenzorg wordt drastisch bezuinigend, omdat we dat zogenaamd niet meer kunnen betalen. Dure medicijnen voor ernstig zieke mensen willen we soms niet meer vergoeden. We betalen wel de opleiding van artsen die gif in het gezicht van mensen spuiten, zodat die mensen er jonger uitzien.

Academische ziekenhuizen: waar liggen jullie prioriteiten? Hou je aan je eed en breng geen schade toe aan mensen.

Door: Liesbeth Woertman

3 gedachten over “Academisch ziekenhuis: waar ben je mee bezig?

  1. De crux zit in het betalen. Als de industrie deze opleiding betaalt, dan is de ontwikkeling alleen maar toe te juichen. Win-win. Betere behandelingen, meer geld voor de zorg. Gezien de miljarden die hier in omgaan, moet dat toch te realiseren zijn…

    Als het inderdaad publiek geld betreft, dan is het een slechte zaak.

    • In de uitzending van Een vandaag vertelde een arts dat zij deze opleiding gaan verzorgen omdat zij iedere week op het calamiteiten spreekuur mensen krijgen waarbij fouten zijn gemaakt met fillers. Beunhazerij moet aangepakt worden door de inspectie van de gezondheidszorg.

  2. Dat snap ik, maar voor consumenten is het wel prettig om te weten waar ze wel naartoe kunnen. Vandaar dat ik het initiatief wel goed vindt, al moet het wel betaald worden door de sector zelf. Belastinggeld hieraan besteden is inderdaad idioot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + 6 =