380 jaar

 

29 maart 2016 viert de universiteit Utrecht haar 380ste verjaardag. Een belangrijk onderdeel van de jaarlijkse DIES is het eren van haar docenten van het jaar. Dit jaar zijn het twee psychologiedocenten. Heel bijzonder. Het thema van de viering is ‘Create, connect en celebrate.’ Prof.dr. Beatrice de Graaf spreekt de DIES-rede uit die gaat over de universiteit in crisistijd.

Ik vind het ieder jaar weer een mooi ritueel. Langzaam loopt een lange stoet van hoogleraren van het academiegebouw via het Domplein de Domkerk binnen. Tot de nok toe gevuld met 800 mensen, studenten, docenten en enkele genodigden.

Op dat moment ervaar ik sterk dat we een gemeenschap zijn van geleerden en zij die het willen worden. Mensen van goede wil die mee willen bouwen en dragen aan een leefbare samenleving.

Hopelijk zijn we ook de komende jaren een oase waarin mensen gevoed en gesterkt worden. Zie ook mijn column van vorige week over de borsten van de universiteit. De luiken meer open houden naar de noden van de samenleving en daar creatieve oplossingen aanbieden, dat is wat ik wens voor de universiteit op haar 380ste verjaardag.

Door Liesbeth Woertman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 4 =