De voordelen van vriendschap

Drie vriendinnen op schiermonnikoog februari 2024

Ik vermoed dat Femke de foto nam maar dat weet ik niet meer zeker. Drie vriendinnen vanuit mijn perspectief, dertig jaar leeftijdsverschil met de jongste en 25 met de middelste. Maar in dit geval is dertig een getal want zo ervaren we dat alledrie niet. Wij zien onze relatie als gelijkwaardig en het verschil in leeftijd speelt heel af en toe een rol als ik iets vertel over lang geleden. Mijn oudste vriend en dierbare vriend is 75.

Mijn vrienden zijn heel belangrijk voor me. Zij zijn misschien wel de grond waarop ik sta in deze fase van mijn leven. Psychologie Magazine besteed deze maand haar themanummer aan vriendschap en daar kunnen we lezen dat we vooral vrienden kiezen op basis van hetzelfde. Vriendschappen zijn niet perse voor het hele leven. Onze school vrienden verliezen we soms uit het oog als de een wel en de ander niet gaat studeren of als er iemand gaat verhuizen.

Omdat we altijd mensen in ontwikkeling zijn, kunnen we ook uit een vriendschap groeien. Dat kan soms best pijnlijk zijn, juist als je veel met elkaar hebt gedeeld. Of een vriendschap verwatert doordat onze levens uiteen gaan lopen. En op oudere leeftijd sterven er vrienden, soms geheel onverwacht en zijn we erg verdrietig.

Uit vele studies blijkt dat een goed sociaal netwerk en een sterk vriendennetwerk van invloed is op de duur van ons leven. Mensen met weinig tot geen vrienden sterven eerder. Ook het overleven van bijvoorbeeld borstkanker bleek dat vrouwen die tien of meer vrienden hadden vier keer zoveel kans hadden om te overleven.

De kracht van vriendschap is veelzijdig. We kunnen beter met tegenslag omgaan, waardoor we minder stress ervaren bij nare gebeurtenissen. Om die redenen is het belangrijk ook op oudere leeftijd open te staan voor nieuwe vriendschappen.

Ananda, een leerling van Boeddha, zei op een dag: Ik heb me gerealiseerd dat de helft van het pad naar het heilige leven bestaat uit goede vriendschappen. Nee, Ananda, zei de Boeddha, zij vormen het geheel van het heilige leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + 2 =