Zaterdag is de boekenweek begonnen met als thema rebellen en dwarsdenkers. Het boekenweekgedicht Rebel is geschreven door Ellen Deckwitz. Het gedicht raakt me.
Oh ja, ze zeggen altijd wel dat je gewoon jezelf moet zijn maar daarmee bedoelen ze net als de rest.
Houd als dat niet lukt dan tenminste je bek. Weinigen mogen echt bestaan en zelden
ben je mooi genoeg, licht genoeg, gewoon genoeg.
Als je het waagt je niet te schamen gillen ze al om je opheffing, hoe ontzettend zonde je bent
van het vlees, de aandacht en de tijd. Laat me met iedere hartslag hen trotseren. Elke klop is een bewijs
dat ik er ben en een wereld weiger die niet voor mij is gemaakt. Ik schrijf u vanuit een incompleet lijf
dat kan maar vertikt te buigen, een onneembare geest zingt hier rond en ik blijf ademen tot ze erbij neervallen, tot ik zelf mag bepalen dat ik onopgemerkt blijf.
Dit rebelse gedicht legt de vinger op de zere plek, namelijk hoe vrij zijn we eigenlijk? Hoe vrij zijn we om te kiezen voor make-up en cosmetische chirurgie? Hoe vrij zijn we om foto’s van onszelf te laten zien die niet bewerkt zijn? In een interview in Trouw zegt Deckwitz: “Kijk, in zekere zin lopen we hier allemaal onvrijwillig rond. Aan niemand is gevraagd: wil je geboren worden in dit tijdsgewricht, met deze ouders, met dit uiterlijk, deze gezondheid. Het leven leek mij daarom altijjd optioneel: elke dag kies je of je wilt bestaan”.
Deckwitz is zich er sterk van bewust dat ze niet alleen leeft maar met haar ouders en vrienden. Zij leeft daarom gezond en kiest voor het leven. Dit herken ik zeer. We zijn allemaal in de wereld geworpen en ook ik heb er jaren overgedaan omdat te accepteren.
Het lezen van boeken is in dit proces van kiezen voor het leven van groot belang. Er zijn zoveel prachtige teksten te vinden van mensen die ook worstelen met het leven en op zoek zijn naar betekenis, naar zin, van het leven. Ja zeggen tegen het leven maakt dat we verantwoordelijkheid oppakken en het leven gaan koesteren zowel van onszelf als van anderen. Ook al begrijpen we er niets van. Maar met het vormgeven van wat er zich van binnen bij ons afspeelt en dat delen, kan het leven lichter worden.