Wie heeft deze lelijkheid besteld?

De menselijke maat?

De menselijke maat?

Het was de zomergast Adriaan Geuze die mij leerde op een nieuwe manier naar het landschap in Nederland te kijken. Een mooie man, een veertiger, met een open gezicht, die geestdriftig sprak over de opbouw van Nederland. Vooral het fragment over de lelijkheid van gebouwen langs een groot deel van onze snelweg vond ik indrukwekkend.

Adriaan de Geuze

Adriaan de Geuze

Hebben de regels en procedures gewonnen?

Hij wees mij als kijker overtuigend op het feit dat niemand deze lelijkheid had besteld maar dat deze wanorde en rommeligheid een effect was van regels en procedures die goed waren uitgevoerd. Dat gevoel dat niemand nog greep heeft op het grote geheel raakte me. We zien het in de zorg. We zien het in het onderwijs. Niemand wil een lelijk landschap. Niemand wil slechte zorg. Niemand wil slecht onderwijs en toch gebeurt het. Omdat de regels en procedures het gewonnen hebben van onafhankelijk denken met een warm hart. De menselijke maat lijkt zoek.

Meer behoefte aan schoonheid door lelijkheid?

Wat probeer ik hier nu aan elkaar te knopen? Zou het zo kunnen zijn dat we een grote behoefte hebben aan schoonheid, omdat er zoveel lelijkheid om ons heen is? Zou het zo kunnen zijn dat we een grote behoefte hebben aan schoonheid, omdat we ons zo ontheemd voelen? We voelen ons ontheemd omdat we niet meer weten wie de woorden ijkt en wie het gewicht. En dat het geen ‘wie’ meer is die bepaalt, maar de regels en de procedures het voor het zeggen hebben.

De techniek heeft ons overgenomen

Een abstracte, digitale wereld die gehackt kan worden, waardoor ons hele leven plat komt te liggen, als onze telefoons en computers het niet meer doen. De techniek heeft ons overgenomen of overdrijf ik nu? Onzekerheid over wie we zijn en wat we zijn, maakt dat we onze toevlucht nemen tot ons lichaam.

Ons lichaam is het meest nabije om uitdrukking te geven aan wie en wat we zijn. Het lichaam waar we controle over denken uit te oefenen middels diëten, sporten en cosmetische chirurgie.

Door Liesbeth Woertman.

Bron foto:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − 4 =