Perfecte imperfectie?

Imperfectie

We konden erop wachten. Als perfectie de norm is, dan ligt imperfectie op de loer. Ik werd gebeld door Nienke Pleysier een journaliste die een artikel voor de Flair wilde schrijven over de opkomst van imperfectie. Uit een Canadees onderzoek van een trendbureau blijkt dat 85 procent van de ondervraagden het streven naar perfectie vermoeiend vinden.
In het debat in de Balie over het botoxdilemma had ik datzelfde ook gesignaleerd.

Psychologen, biologen, trendwatchers, beautybloggers en cosmetisch artsen aanwezig in de zaal vonden unaniem dat het gemanipuleerde, perfecte ideaalbeeld te ver was doorgeschoten.

Mooi oud worden

Het ideaalbeeld is niet alleen doorgeschoten, als mens zijn we per definitie imperfect omdat we levende wezens zijn. Leven betekent verandering. Leven betekent bloei en verval.

Wat kon ik nu zeggen tegen Nienke? Ideaalbeelden zijn nooit in beton gegoten en ook aan verandering onderhavig. Perfectie is saai. Mensen lijden nodeloos, omdat zij zich een onrealistisch ideaalbeeld voor ogen stellen.

Barbie

Barbie

Wij bepalen met elkaar wat de waarden van ons leven zijn. Ik hoop oprecht dat minder mensen perfectie in hun vaandel opnemen en gaan voor groei en bloei. En ja, daar hoort verval ook bij. Het is pijnlijk, maar het kan niet anders. Je imperfectie opnemen in wie je bent, maakt je mooier en completer.

Of is dat ook een vorm van perfectie?

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − 1 =