Moeders in beeld

Foto: Ashlee Wells Jackson

Foto: Ashlee Wells Jackson

Fotografe Ashlee Wells Jackson, zelf moeder van drie, vindt dat het de hoogste tijd is om het onrealistische lichaamsbeeld van (nieuwe) moeders in beeld te brengen. Dit project wil ik van harte ondersteunen. Vrouwen die net een baby hebben gekregen verdienen onze steun. Het lichaam heeft een geweldige inspanning geleverd en is uiteraard veranderd door de zwangerschap en bevalling. Het lichaamsbeeld loopt altijd achter de feiten aan en dat maakt dat tijdens een zwangerschap het lichaamsbeeld niet overeenkomt met het lichaam. Net als het beeld zich heeft aangepast aan het groeiende lichaam, vindt de bevalling plaats. Het lichaam is dan weer wat smaller, maar het beeld is nog boller. Dat beeld is belangrijk. We kijken en beoordelen ons lichaam namelijk vanuit het lichaamsbeeld.

Zwangeren meer tevreden met hun lichaam

Op pagina 49 van Psychologie van het uiterlijk schrijf ik dat er weinig onderzoek is gedaan naar het lichaamsbeeld van zwangere vrouwen. Maar in 2011 verscheen er een Amerikaans onderzoek van collega Loth en anderen waarin zwangeren en niet zwangeren met elkaar worden vergelijken. Zwangere vrouwen waren in dit onderzoek meer tevreden met hun lichaam.

Psychologie van het Uiterlijk

Als het voor een vrouw haar eerste kind is, dan moet de nieuwe sociale rol van moeder verbonden worden met de rol van vrouw, partner en werkende vrouw. Dit kost tijd en moeite. Het lichaam is moe, de baby vraagt veel tijd en energie en de relatie met de partner en het werk moet opnieuw ingevuld worden. Sommige vrouwen vinden het lastig hun weg hierin te vinden.

Cosmetische industrie profiteert van tijdelijke onbalans

Foto: Ashlee Wells Jackson

Foto: Ashlee Wells Jackson

Deze periode van uit balans zijn wordt door de cosmetische industrie aangegrepen om mommy make-overs op de markt te brengen. Voor 6.000 euro kunnen vrouwen hun buik strak laten maken en borsten op laten vullen.

Accepteer deze tijdelijke onbalans. Blij zijn met je lichaam en trots op deze krachtsinspanning, maakt het makkelijker om deze periode in het leven te waarderen. Of je je ook wilt laten fotograferen, is aan jou.

 

Door: Liesbeth Woertman

Eén gedachte over “Moeders in beeld

  1. Wat is het doel om vrouwen die een beetje vetlagen, of lijnen hebben te fotograferen.
    Met andere woorden kijk mij niet zo quasi perfect wezen, accepteer mij maar zoals ik ben. Sorry dat gaat er bij mij niet in. Wat mankeren sommigen van die vrouwen tegenwoordig. Wees blij met je gezeteldheid. En accepteer je eigen lichaam zonder andere mensen te laten overtuigen van je denkbeeldig niet perfectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + 10 =