Moederlichaam

Prehistorisch beeld van de oermoeder

Prehistorisch beeld van de oermoeder

Begin jaren negentig van de vorige eeuw nam ik een zin-aanvul-test af over het lichaam van een man en een vrouw. Het lichaam van een moeder is rond, warm, dik en zacht zeiden de respondenten.

Natuurlijk zien de lichamen van alle vrouwen die moeder zijn er niet zo uit, maar het zijn beelden van rond, dik, warm en zacht die als eersten naar boven komen bij het lezen van het woord ‘moeder’.

Bijna nooit bij moeder in bed

Mijn moeder was wel rond, warm en zacht, toen we jong waren. Ik was het oudste kind en het enige meisje en gezond. Vier broertjes onder me, waarvan twee wat ziekelijk. Als een van de jongens bijvoorbeeld een astma-aanval had, dan mocht hij bij moeder in bed. Ik mocht bijna nooit, want ik was groot en gezond.

Zachtheid, geuren en veiligheid

Toen ik een jaar of zes was, had ik een plan. Als vader nu iedere nacht in het bed ging van één van ons, dan konden wij om de beurt bij moeder liggen. Wat een briljant plan! Ik fantaseerde al dat ik aan de beurt was en wist niet hoe snel ik naast haar moest kruipen.

Haar grote oermoeder-lichaam met die verrukkelijke geuren en volle armen. Als ik mijn hoofd tegen die arm vleide dan was ik al bijna bezweken van vreugde. Wat een zachtheid, geuren en veiligheid.

Blij en verwachtingsvol

Opgetogen liep ik op mijn moeder af en deed haar het voorstel. Blij en verwachtingsvol keek ik haar aan. Ze glimlachte en zei dat dat niet ging, omdat ze dat mijn vader had beloofd toen ze gingen trouwen en dat hij altijd naast haar mocht liggen.

Hoe stom kun je zijn? Woedend stampte ik op de grond en schreeuwde dat ik dat nooit zou beloven aan een vreemde man.

Door: Liesbeth Woertman.

2 gedachten over “Moederlichaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − 19 =