Mode = kuddegedrag?

Schoenen

Twee weken geleden kreeg ik een verzoek van een journaliste die bezig is met een artikel over schoonheid voor het dagblad Trouw. Janice Deul blijkt een mooie, vijftigjarige vrouw met een grote belangstelling voor aparte schoenen. Ze is een prettige interviewer en is goed geïnformeerd over het onderwerp ‘mode’.

De Duitse filosofe Rebekka Reinhard schrijft dat “Mode een dictator is die zijn aanhangers tot willige kuddedieren maakt die allemaal dezelfde kant op marcheren. Momenteel zijn het de wollen mutsen en de tassen met een lange riem. Op het moment dat iedereen die begeerde objecten bezit, verandert de dictator van mening en beveelt dat je onmiddellijk de andere kant op moet marcheren.”

Janice Deul wijst op het eenvormige uiterlijk in het modebeeld. Te weten: wit, jong, dun en blond. Kijk naar haar youtube filmpje waarop ze te zien is met enorme plateauzolen. Zij eindigt haar verhaal met een oproep aan het publiek om de handen ineen te slaan om bladen- en andere mediamakers een diverser beeld van schoonheid te laten neer zetten.

Door: Liesbeth Woertman.

2 gedachten over “Mode = kuddegedrag?

  1. Beste Liesbeth, we hebben met elkaar kennisgemaakt in de Janskerk in Utrecht. Moeder van lana Donse. Sinds juni vorig jaar heb ik Colour Me Beautiful Nederland/Benelux overgenomen. Dit is een organisatie die mensen tot consultants heeft opgeleid en opleidt om te kunnen adviseren naar aanleiding van de behoefte die iemand heeft voor het kleden en de uiterlijke verzorging. Voor ieder van welke leeftijd en met welke huidkleur dan ook Met als uitgangspunt datgene aan te reiken waar iemand zich prettig bij voelt. Op het gebied van kleuren, stijl en make-up van top tot teen. We hebben op welke manier we het wenden of keren met mode te maken, hoewel het om de kledingstukken gaat die bij de persoon passen. Ik denk dat het een beter uitgangspunt is, wat denk jij Liesbeth? Ik heb het als bijzonder ervaren met je kennis te kunnen maken. Met hartelijke groet van Sandra Bolten, moeder van Lana Donse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + zes =