Meisjes van 5

meisjes van 5

Moeders zijn een belangrijk rolmodel voor hun dochter. Een moeder die veel aandacht voor haar uiterlijk heeft en iedere keer als ze de deur uitgaat zichzelf controleert in de spiegel leert haar dochter dat vrouwen zichzelf monitoren. Een moeder die altijd aan de lijn doet en zelden met plezier eet leert aan haar dochter dat slank zijn voor vrouwen belangrijk is. Altijd hebben meisjes het gedrag van hun moeder nagedaan. De vierjarige die op de hakken van mamma trots door de kamer paradeert, is schattig. Zij speelt een spel. Zij oefent met de sociale rol ‘vrouw’.

5-jarige meisjes maken zich zorgen om uiterlijk

De Australische hoogleraar Tiggeman heeft aan 815 moeders gevraagd om gedragingen van hun dochters te benoemen die te maken hebben met uiterlijk. Uit dit recente onderzoek dat in september 2014 is gepubliceerd in Body Image kwam naar voren dat 5 jarigen meisjes zich soms zorgen maken over hun gewicht.

39 procent van de meisjes van 4 en 5 jaar gebruikt wel eens nagellak en een kwart lipgloss. Deze percentages lopen zachtjes op voor de meisjes van 8 en 10. Meisjes van die leeftijd kopen dat niet zelf. Dat gebruiken ze van hun moeder of is door de ouders gekocht.

oilily

Lijnende moeders, ontevreden dochters

Ik ken geen Nederlands onderzoek naar het gebruik van cosmetica bij kinderen. Het onderzoek doet mij denken aan het werk van de Nederlandse Doeschka Anschutz. De onderzoekster liet meisjes van zes tot acht jaar naar een filmpje kijken. Een filmpje waarin een zeer slanke hoofdrolspeelster te zien was. De meisjes die een lijnende moeder hadden, of een moeder die veel nadruk legt op het lichaam, hielden een beter gevoel aan het filmpje over. Deze meisjes hadden het onrealistische dunne schoonheidsideaal al in hun hoofd.

Moeders en tv bepalen het lichaamsbeeld van hun jonge dochters.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vier =