Mannen en rood

Man in rood

Vorige week vertelde ik over de Lady in Red. Een reactie van een lezeres was dat rood alleen aantrekkelijk is voor jonge vrouwen. Ik ging dit uitzoeken en kwam tot een verrassende ontdekking namelijk de relatie tussen mannen en de kleur rood.

Eliot en Niesta voerden zeven experimenten uit die zich richten op de invloed van rood op de vrouwelijke perceptie van mannen. De onderzoekers lieten vrouwelijke studenten zwart wit foto’s zien met een rode, witte of grijze achtergrond. Vrouwen wezen de foto van de man met de rode achtergrond aan als de meest aantrekkelijke en seksueel begeerde man. Dit werd herhaald met verschillende kleuren overhemden met hetzelfde resultaat.

Bij het volgende experiment werd gevraagd de status van de man te beoordelen. Vrouwen die de foto van de aan in het rode overhemd zagen, dichtten hem een hogere status en een groter potentieel in de toekomst toe.

Deze experimenten laten zien dat de kleur rood een belangrijke rol spelen in de aantrekkingskracht tussen de seksen, maar om verschillende reden. Hoewel dat nog maar de vraag is, aangezien de vraag of rood bij vrouwen ook status weerspiegelt niet is onderzocht.

Nu nog de vraag: geldt voor jonge mensen?

Het meeste onderzoek op dit gebied heeft studenten als onderzoekspopulatie, maar het betekent niet dat het effect van rood alleen voor jonge mensen opgaat. Let de komende week maar eens op reclames en hoe vaak de kleur rood wordt ingezet om een artikel begeerlijk te maken.

 

 

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + 12 =