Lesbische vrouwen tevredener?

Ellen Degeneres

Ellen Degeneres (inderdaad, lesbisch).

Uit eerdere studies weten we dat de houding en waardering die vrouwen hebben over hun lichaam, verweven is met hun zelfbeeld. Witte, heteroseksuele vrouwen zijn meer ontevreden over hun uiterlijk dan zwarte en lesbische vrouwen. 

Het Amerikaanse tijdschrift Body Image publiceerde in september 2013 een interessante studie waarin 497 lesbische en 400 heteroseksuele vrouwen met elkaar worden vergeleken op verschillende dimensies van lichaamsbeeld.

Venus van Willendorf

Venus van Willendorf

Heteroseksuele vrouwen zijn ontevredener over hun uiterlijk dan lesbische. Wat opvalt is dat lesbische vrouwen een wat voller lichaam kozen als ideaalbeeld. Als je een wat voller figuur kiest als ideaal, dan wordt het verschil tussen het huidige en het ideale lichaamsbeeld kleiner en ben je dus meer tevreden.

Zowel de hetero als de lesbische vrouwen leven in dezelfde wereld met dezelfde beelden over vrouwelijkheid en schoonheid. Het is duidelijk dat die beelden niet op alle vrouwen dezelfde invloed hebben.

Door: Liesbeth Woertman

 

2 gedachten over “Lesbische vrouwen tevredener?

  1. Ik ben heel benieuwd naar de vraagstelling van het onderzoek. Wellicht dat een aantal van de vrouwen een politiek correct antwoord hebben gegeven. Mijn (inmiddels 35-jarige) ervaring met vrouwen in relaties en vriendschappen is dat het uiterlijk van de ANDER net zo belangrijk of onbelangrijk is als bij hetero- of bisexuele vrouwen. Er zijn lesbische vrouwen die op lang, slank en blond vallen en andere op mollig, rood en sproeten. Weer andere willen absoluut geen vrouwelijke vrouw of juist geen mannelijk type. Het EIGEN uiterlijk zorgt -aantoonbaar door interviews- ook bij vrouwen als Ellen, Claudia de Breij, Mathilde Santing, Jody Foster, Ireen Wüst, Sara Kroos, Suzanne Klemann (Lois Lane) en al die anderen voor onzekerheden.

    • Dank voor je aanvulling Mary. Het een sluit het ander niet uit. Lesbische vrouwen die veel in de media zijn en aangeven onzeker over hun uiterlijk te zijn, lijkt me logisch. In dit onderzoek ging het over tevredenheid van het uiterlijk van lesbische en heteroseksuele vrouwen. Lesbisch vrouwen zijn meer tevreden. Dit komt vooral doordat zij een wat voller ideaalbeeld hebben voor zichzelf waardoor het verschil met hun feitelijke lichaam minder groot is. Dat is een troostrijke conclusie voor alle vrouwen. Immers als we een kleinere discrepantie hebben tussen ideaal en zelf, ontstaat er meer tevredenheid. Dit betekent trouwens niet dat alle onzekerheid daarmee verdwijnt. Het gaat om groepsverschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 5 =