Jessica Alleva

Margreet Vermeulen van de Volkskrant mailde mij met het verzoek te reageren op het proefschrift Body Matters. Het interview staat vandaag in de krant. Woensdag 25 november promoveert Jessica Alleva aan de universiteit van Maastricht, op mijn geliefde onderwerp.

De kern van haar werk is om mensen die ontevreden zijn over hun uiterlijk, de switch te laten maken naar wat het lichaam allemaal kan en doet. De meta-analyse van eerder gedane studies, laten zien dat interventies om het lichaamsbeeld te verbeteren maar matig werken. Zou deze aanpak de tevredenheid over het lichaam wel verbeteren?

Ruiken, strelen en dansen

Kan het lichaamsbeeld wel veranderen? Op zoek naar een aanpak die werkt, liet Alleva 80 vrouwen met een negatief lichaamsbeeld binnen een week drie keer een stuk schrijven over wat hun lichaam allemaal kan en doet. Denk dan bijvoorbeeld aan: ruiken, strelen, dansen, timmeren en lopen. In het proefschrift staat een lange lijst met vijf groepen van functies en gedragingen van het lichaam.

Het gevolg? Meteen na de schrijfopdrachten, en ook nog een week later, waren de deelnemers tevredener over hun lichaam dan voor het experiment. De waardering voor hun lijf was eveneens toegenomen.  Dit gold niet voor de controlegroep; vrouwen die een volstrekt andere schrijfopdracht kregen.

Dynamisch lichaamsbeeld

Ik vind het een mooi en degelijk proefschrift. Het laat zien dat ons lichaamsbeeld veel dynamischer is dan we denken. En het sluit aan bij bestaande inzichten dat je minder kwetsbaar bent voor dwingende schoonheidsidealen, als je je identiteit  niet alleen ophangt aan het uiterlijk en het vrouw-zijn, maar ook laat bepalen door andere rollen die je speelt in het leven. Je bent immers niet alleen vrouw, maar ook collega, hobby-kok, vriendin, moeder en noem maar op.

Let dus op de woorden die je gebruikt, om je uiterlijk te beschrijven.

Door: Liesbeth Woertman.

Bron: foto

 

Eén gedachte over “Jessica Alleva

  1. Pingback: 9 strategieën tegen onzekerheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 11 =