Globaal schoonheidsideaal?

Prinses

Tot mijn verrassing is België doorgedrongen tot de top 3 landen waar plastische chirurgie het meest voorkomt. 17 op de 1000 Belgen heeft minstens een keer plastisch chirurgie ondergaan. Zuid Korea staat nog steeds op nummer 1 met 20 ingrepen op 1000 inwoners. Dat blijkt uit de Global Aesthetic Survey van de Internationale Vereniging van Esthetische Plastische Chirurgen (ISAPS).

Amerika & Brazilië grootverbruikers

Amerika en Brazilië zijn al jaren grootverbruikers. We zien dus rijke en armen landen, Europese, Amerikaanse en Aziatische landen in de top 10 landen waar plastische chirurgie voorkomt. Kunnen we vanuit die diversiteit aan landen stellen, dat het schoonheidsideaal geglobaliseerd is?

Ieder land, andere ingrepen

Ik ben geneigd om nee te zeggen. In Brazilië worden veel bilvergrotingen uitgevoerd. In Zuid Korea de Ooglidplooi aangebracht. In Amerika is de borstvergroting de meest uitgevoerde ingreep en Amerikaanse vrouwen die bevallen zijn, proberen hun lichaam weer in de vormen te krijgen voor de zwangerschap. We kunnen zeggen dat per werelddeel andere ingrepen populair zijn en in die zin kunnen we niet spreken over een geglobaliseerd schoonheidsideaal.

Daling in Nederland?

In Nederland zijn geen betrouwbare cijfers bekend. In 2012 stonden we bij de ISAP nog op de 24ste plaats maar nu komen we niet meer voor. Zijn het aantal ingrepen in Nederland gedaald?

 

Door: Liesbeth Woertman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + 8 =