Vorig week verscheen er in de Volkskrant een artikel ‘Waarom de mannelijke Hollywood sterren steeds gespierder worden?’ Als voorbeeld werd James Bond aangehaald.
Gespierdheid is een schoonheidsideaal voor mannen. In films worden de schoonheidsidealen van een bepaalde periode verbeeld. Haarloze, strak getrainde torsos met een zichtbare sixpack is het huidige ideale mannenlichaam.
Historicus en journalist Tim Stanley geeft aan dat filmmakers zich nu meer richten op vrouwelijke kijkers, in het bijzonder op meisjes. En dit willen meisjes zien? Ik weet niet of deze redenering klopt. Ik heb te weinig kennis over de filmindustrie.
Vrouwen verdienen meer en eisen meer van mannen
Het argument van de Amerikaanse hoogleraar Michael Addis snijdt meer hout. Hij zegt dat omdat vrouwen hun eigen geld verdienen, zij veeleisender worden en nu ook op het uiterlijk van mannen letten.
In de traditionele rolverdeling zijn vrouwen de bekekenen en mannen de kijkers. De bekekene , gaat veel aandacht aan zijn of haar uiterlijk besteden. Nu deze rollen niet meer zo vast liggen, en ook vrouwen de positie van kijkers in kunnen nemen, moeten mannen wel meer aandacht aan hun uiterlijk besteden.
Onzekerheid over mannelijkheid
Toch verklaart dit niet waarom het ideale uiterlijk voor mannen zo (overdreven) gespierd moet zijn. Ik denk zelf meer aan de toegenomen onzekerheid over wat man-zijn en mannelijkheid betekenen in de 21ste eeuw.
Of zijn er nog andere verklaringen, James?
Meer dan alleen spieren zij van belang om er goed uit te zien als man. Een lelijke tyfus grafkop maakt de man slachtoffer van afkeer en agressie.
Mannen moeten perfect zijn, nog perfecter als vrouwen. En wist u dat mannen met een lelijk uiterlijk gemiddeld genomen 7 jaar eerder sterven. Ach die arme vrouwen toch, toch hebben de dames met een graf kop niet zo veel te klagen want hun levensverwachting licht hoger 3 jaar sterven zij eerder.