Cosmetische ingreep of operatie?

Plastic Surgeon

In mijn boek Moeders Mooiste De schone schijn van het uiterlijk uit 2003 schreef ik al over de wildgroei van artsen die cosmetische operaties uitvoeren. Het is niet eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden. Volgens de Nederlandse Vereniging Voor Plastische Chirurgie worden er vaker operaties gedaan door mensen die daar niet voor zijn opgeleid. Iedereen die zich bekwaam voelt, mag een cosmetische operatie uitvoeren. Er is geen controle. “Het gaat al mis in de advertenties”, zegt voorzitter René van der Hulst. “We zien steeds meer reclames en aanbiedingen voor borstoperaties. Maar echte plastische chirurgen stunten niet met de prijs.”

Moeders mooiste

Rock G. opende in 2008 een praktijk voor plastische chirurgie. In 2009 kwamen tientallen verhalen bovendrijven van vrouwen bij wie de operaties helemaal niet goed waren gegaan. De kliniek van Rock G. zou onhygiënisch zijn en niet geschikt voor de operaties die hij uitvoerde. Patiënten leden pijn en hielden littekens en vervormingen over aan de behandelingen.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische chirurgie stelt de volgende vijf regels voor.

• Denk goed na over welke verandering je precies wil. Praat daarover met je chirurg.
• Doe altijd goed onderzoek naar de kliniek en de dokter. Op www.nvpc.nl staan alle plastisch chirurgen die zich hebben te houden aan de kwaliteitseisen die zijn gesteld door de NVPC. Tevens vind je op www.bigregister.nl het opleidingsniveau van de arts die je gaat behandelen.
• Zorg dat je voor je operatie goed geïnformeerd wordt door de plastisch chirurg die jou gaat behandelen.
• Neem je tijd, ook na je eigen research. Een ingreep aan je lijf leidt tot permanente veranderingen.
• Check goed wat je krijgt voor je geld. Let goed op de nazorg, je wil goed behandeld worden als er toch iets misgaat

Daar wil ik nog wel 2 vragen aan toevoegen. “Hoe ben je eigenlijk op het idee gekomen, dat er met jou iets mis is? Wat wil je eigenlijk oplossen met een cosmetische ingreep?”
Denk na, want ook al staat er op websites en folders “cosmetische ingrepen”, het zijn toch echt operaties. Bij operaties is het zeer belangrijk dat je weet, wie het mes hanteert.

Door: Liesbeth Woertman

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − vier =