Borstkanker en lichaamsbeeld

Modeshow Adamas (2011)

Modeshow Adamas (2011)

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De ziekte is niet alleen levensbedreigend, maar het is ook nog eens een aanslag op het meest vrouwelijke lichaamsdeel dat een vrouw heeft: de borsten. Dit geldt zeker wanneer een heftige ingreep, borstamputatie, uitgevoerd moet worden. Wanneer een vrouw borstkanker overwint, maar verder moet zonder borsten, wat doet dit dan met haar lichaamsbeeld? Intuïtief zou ik denken dat een vrouw zich minder mooi en onzekerder voelt, beroofd van haar meest vrouwelijke lichaamsdelen.

Stralend de wereld in

Stralend de wereld inMaar gelukkig kan het ook anders. Ieder jaar help ik bij een modeshow van het Adamas Inloophuis, een stichting voor vrouwen die borstkanker (gehad) hebben en hun familieleden. De modellen in deze modeshow zijn vrouwen met borstkanker. ‘Stralend de wereld in’, heet dit evenement. En stralen, dat doen ze! Ieder jaar weer word ik geraakt door de kracht waarmee de modellen hun lichaam showen. Ze lijken niet meer gekrenkt door dat wat hun ziekte met hun lichaam gedaan heeft.

Mijn lichaam is krachtig en mooi

Misschien  zijn ze juist dankbaar en hebben ze een kracht in hun lichaam gevonden, waardoor hun lichaamsbeeld juist positief beïnvloed wordt, en waardoor ze meer van hun lichaam gaan houden. Het is inspirerend om te zien, en ik denk dat iedere vrouw er iets van kan leren, of ze nu een ziekte heeft of niet. Het is alsof de vrouwen uitstralen: ‘Kijk, mijn lichaam is beschadigd, maar ook krachtig. En daarom is het mooi.’

Door: Lana Donse

 

2 gedachten over “Borstkanker en lichaamsbeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + vier =