Belgen lopen voorop

Dokter B

Laat u stem horen over cosmetische chirurgie!
De komende weken willen we op dit blog een discussie op gang brengen over cosmetische chirurgie. Moet een arts alle cosmetische ingrepen doen die de patiënt vraagt? Welk probleem lost cosmetische chirurgie eigenlijk op? Waar ligt de grens? Wie bepaalt dat? Geef uw mening in de reacties. Vandaag bijt ik (Liesbeth Woertman) de spits af. Donderdag volgen enkele praktijkcasussen van een cosmetisch arts. Uw mening is zeer welkom!

Nederlanders zijn vaak trots op het feit dat zij voorop lopen in de wereld. Maar wat betreft regulering van cosmetische ingrepen, gaan de Belgen ons voor. Op 21 maart jl., had de NRC een interessant artikel over een gynaecoloog (!) die borstoperaties bij vrouwen had uitgevoerd. Vier vrouwen hebben een rechtszaak tegen deze man aangespannen. Zij kregen last van infecties, bobbeltjes, gevoelloosheid rond de tepels, verharding, asymmetrie en lelijke littekens. De gynaecoloog deed zich voor als borstchirurg. 

Mag iedere arts, elke ingreep uitvoeren?

De vraag is mag iedere arts, elke cosmetische ingreep uitvoeren? De SP stelde Kamervragen aan minister Schippers. Hoe denkt zij over een verbod op reclame voor cosmetische chirurgie? Edith Schippers brengt de risico’s van de cosmetische chirurgie in kaart. Over enkele maanden komt ze met een advies. Ik ben benieuwd naar dat rapport over de risico’s.

De Belgen hebben wel een beslissing genomen. Geen reclames meer voor cosmetische chirurgie. Daarnaast zijn regels omschreven over wie welke ingreep mag uitvoeren.

Kom op Nederland: aan de slag. Weg met de beunhazen in de cosmetische chirurgie! Stel dat het lukt om alleen artsen die daartoe bevoegd zijn, cosmetische ingrepen te laten verrichten, zijn we er dan? De negatieve effecten na een ingreep zullen verminderen en dat is een voordeel voor de mensen die een cosmetische ingreep ondergaan.

Welke problemen lost cosmetische chirurgie op?

Maar het zou jammer zijn als we het bij regelgeving alleen zouden laten.Op deze manier blijven we keurig binnen het huidige credo: ‘U vraagt en wij draaien’. Heel graag zou ik een maatschappelijk debat zien ontstaan over welke problemen we denken op te lossen via cosmetische chirurgie.

Wat vinden we wel acceptabel en wat niet? Vanuit welke redenering?

2 gedachten over “Belgen lopen voorop

 1. Geachte mevrouw Woertman,

  U vraagt zich af: “Stel dat het lukt om alleen artsen die daartoe bevoegd zijn, cosmetische ingrepen te laten verrichten, zijn we er dan? ”

  Zeer zeker niet.

  Je zult altijd bevoegde artsen hebben die helaas niet bekwaam genoeg zullen zijn. Of nooit zullen zijn ( in geval van artsen met 2 linkerhanden )

  Volgende noodzakelijk stap is dan ook: artsen / cosmetische artsen / plastisch chirurgen die daartoe bevoegd zijn moeten verplicht kunnen aantonen dat ze per type behandeling minimaal x aantal behandelingen per jaar uitvoeren. Met daarbij de statistieken van succesvolle ingrepen.

  Bevoegdheid is één, maar bekwaamheid is een veel belangrijkere criterium.

  Echter zover zal het in Nederland helaas nooit komen.

 2. Ik ben het met u eens nadat we de bevoegdheden hebben geregeld, bekwaamheid zeker belangrijk is.
  Zelf verwacht ik wel dat de eigen beroepsgroep en de opleidingen tot arts met voorstellen zullen komen. Door de snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van cosmetische chirurgie lopen wetgeving en vormgeving van bevoegdheden en bekwaamheid achterop. Dat kan natuurlijk ook niet anders. We kunnen moeilijk wetgeving ontwikkelen voor een verschijnsel dat er nog niet is.
  Hartelijk dank voor uw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − drie =