Trouw zijn aan jezelf

Geluk

De jonge mens die haar eigen weg zoekt, krijgt van Nietschze deze raad mee: ‘Graaf niet te diep in jezelf, daar komt geen eind aan, ga liever na wat je ooit gelukkig heeft gestemd en blijf daar trouw aan.’

Dat advies had ik  wel willen hebben toen ik jong was. Wat kon ik piekeren en tobben. Wat een tijd en energie heb ik verspild, aan het me zorgen maken.

Wat stemt gelukkig?

Wat heeft me ooit gelukkig gestemd? Een goed boek lezen. Een gesprek voeren waarin ik vrij uit kon zoeken en spreken en dat een ander aandachtig luistert. Een kind horen en zien dat de wereld ontdekt en mij in zijn of haar taal daar deelgenoot van maakt. Een lezing houden en een zaal helemaal stil voelen worden. In het schrijven van een tekst ineens een verband zien, dat ik daarvoor niet zag. Een ander mens die me zomaar aanbood om me te helpen. Een vreemde op straat die breed naar me lacht. Zingen, lachen, dansen en verwonderen.

Deze ervaringen zijn een continue stroom in mijn leven en maken me ongeacht leeftijd altijd gelukkig. Trouw zijn aan die ervaringen die je gelukkig maken, hoe eenvoudig kan het leven zijn.

Ik wens iedereen een goede zomer.

 

Door: Liesbeth Woertman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − twaalf =