Sunny Bergman komt naar Utrecht

Sunny Bergman

Sunny Bergman

Beperkt HoudbaarIk heb genoten van de documentaires van Sunny Bergman. En u waarschijnlijk ook. In 2007 verscheen haar spraakmakende documentaire Beperkt Houdbaar. Met plezier heb ik aan deze documentaire een bijdrage geleverd. Het succes was overweldigend. Haar persoonlijke en tegelijkertijd filosofische zoektocht is origineel en het onderwerp voor veel vrouwen belangrijk. De maakbaarheid van het uiterlijk is ook nu in 2014 nog actueel.

Sunny Side of Sex

Sunny Side of Sex lijkt een logisch vervolg op Beperkt Houdbaar. Hoe vrouwen omgaan met hun lichaam en seks in Cuba, Uganda, China en India is het onderwerp van deze documentaire. Heel leerzaam deze film. Ik werd er vaak vrolijk van. Veel gelach en uitbundigheid en prachtige dansen met hun lichaam. Ook leken veel vrouwen een positiever lichaamsbeeld uit te stralen dan veel westerse vrouwen.

In 2012 kwam Sletvrees uit. Dit is zowel een documentaire als een boek. Ook hier zoomt Sunny in op uiterlijk, seksualiteit en cultuur.

Persoonlijk geniet ik het meest van haar analyses over echt en onecht. De invloed van beeldvorming op onze beleving van de realiteit, zijn niet eerder in Nederland zo vertoond.
Zij schrijft in haar boek sletvrees: “We kunnen niet meer het verschil zien tussen wat echt is en wat niet. Op een gegeven moment wordt het beeld namelijk sterker dan de realiteit die het probeert te representeren. De realiteit zelf verdwijnt en de beelden verwijzen naar niets meer, behalve naar zichzelf. De betekenis van de beelden is geïmplodeerd. Deze toestand wordt door Baudrillard hyperrealisme genoemd”. Sunny geeft in haar boek een voorbeeld van hyperrealisme. Bij het zien van een zwaan moet ze aan de KLM denken.

8 januari komt Sunny naar Utrecht

Het is gelukt om deze interessante vrouw naar de Universiteit Utrecht te halen. Op woensdag 8 januari van 17.00 tot 19.00 vertonen we fragmenten van haar werk en interview ik haar publiekelijk. Ik wil graag met haar van gedachten wisselen over authenticiteit en hyperrealisme. De zaal is gevuld met studenten psychologie die uiteraard ook hun vragen kunnen stellen. Ik verheug me op een boeiende bijeenkomst. Jullie mogen je vragen ook aan mij mailen dan verwerk ik ze in mijn interview.

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 − 1 =