Positieve Psychologie

Barbara Fredrickson

Een vrolijke foto van Barbara Fredrickson

Ik lees het handboek positieve psychologie in mijn vakantie en neem de tijd om me meer te verdiepen in deze stroming. Positieve psychologie richt zich op welbevinden en optimaal functioneren van zieke en gezonde mensen. Er blijkt al een behoorlijke hoeveelheid literatuur te bestaan Een van de interessantste resultaten vind ik dat welbevinden een beschermende factor is voor psychopathologie.

Positieve emoties

Een van de invloedrijkste theorieën binnen de positieve psychologie is de broaden-and-build theorie van Barbara Fredrickson. Zij beschrijft dat positieve emotie niet automatisch tot gedrag leidt in tegenstelling tot negatieve emoties, zoals bijvoorbeeld boosheid leidt tot aanvallen en angst tot vluchtneigingen. Positieve emoties draagt bij aan verbreding van aandacht, de cognitie en het handelen (het broaden effect). Naast het verbredingseffect, zorgen positieve emoties ook voor het opbouwen van hulpbronnen (het build effect).
Als er in de behandeling van klachten meer aandacht komt voor de kracht van mensen is dat zeer toe te juichen.

Goed omgaan met tegenslagen

We maken immers allemaal perioden mee van ziekte, eenzaamheid of onzekerheid, aangezien dat normale onderdelen van ons vergankelijke leven zijn. Op een goede manier om leren gaan met tegenslagen is voor iedereen zinvol. De kern van positieve psychologie is dat we binnen de beperkingen van het moment, zoeken naar het meest optimale niveau van functioneren. Het aantrekkelijke van deze insteek is dat de scheiding tussen ziek en gezond, normaal en abnormaal meer vloeibaar wordt.

Het mooiste hoofdstuk vind ik het verhaal van Pieter Verduin over Grote Gezondheid als aangrijpingspunt voor positieve psychologie, maar daar vertel ik de volgende week over.

 

 

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − 7 =