Liefdevolle seksrobot?

Perfecte koppel

In de Wall Street Journal stond een artikel van Laura Berman. Haar stelling is dat dankzij seksrobots, seksapps, hersenstimulatie en andere nieuwe technologie onze seksuele ervaringen in de toekomst gevarieerder, vrijer en veiliger zullen zijn.

Zij schrijft: ”Futuristen voorspellen dat er over vijf a tien jaar robots op de markt zullen komen die er levensecht uitzien en ook aanvoelen, robots waar je mee kunt knuffelen en waar je seks mee kunt hebben .Je kunt je eigen partner ontwerpen, compleet met de gewenste stem en de kunstmatige intelligentie om op het juiste moment lieve woordjes in je oor te fluisteren.”

Robotseks is veiliger

Veiliger zal de robotseks zeker zijn. Er zullen geen ziektes overdragen worden en je kunt niet zwanger worden. Dus ja, veiliger zal de robotseks zijn. Wat bedoelt de schrijfster met gevarieerder en vrijer? De sterke scheiding tussen homo en hetero zal verdwijnen en dat lijkt me een pluspunt. Maar haar idee van vrijheid deel ik niet.

Meer seksverslaafden, minder emotionele betrokkenheid

Zij stelt: “We de komende tien jaar stormachtige ontwikkelingen zullen zien, steeds meer stimulans in steeds minder tijd, snelle kortstondige relaties en spectaculaire manieren om seks opwindender te maken. Aan de andere kant een toename van het aantal seksverslaafden en een afname van de emotionele betrokkenheid bij de partner. Mensen worstelen met existentiële depressies en eenzaamheid als gevolg van eengebrek aan diepgaand wezenlijk contact.” En dan eindigt ze met: “Maar in de toekomst zal de vrijheid als overwinnaar uit de strijd komen. Als ik naar de toekomst van seks en relaties kijk, dan zie ik dit: een overdaad aan liefde en een samenleving van mensen die niet bang zijn om zich open te stellen voor alle verschillende mogelijkheden.”

Narcisme en dorheid

Ik zie vooral in deze redenering dat seks een nog sterker consumptieartikel gaat worden. De relatie met vrijheid zie ik helemaal niet. En wat deze seksrobot te maken heeft met liefde weet de auteur ook niet goed, vandaar dat het in de titel tussen haakjes is gezet, vermoed ik. Haar eindzin is volkomen uit de lucht gegrepen, want als je dan met je zelfontworpen partner die lieve woordjes op het juiste moment in je oor fluistert op de bank zit, functioneer je in een gesloten systeem. In mijn visie leidt deze geslotenheid tot narcisme, verstarring en dorheid.

En een grote doodsangst dat de batterijen ermee ophouden.

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 2 =