Lady in Red

Liesbeth Woertman

Een opkomende theorie binnen de psychologie is Embodied Cognition. In het Nederlands het beste te vertalen met ‘Belichaamde cognitie’ of ‘Samengaan van lichaam en geest’. Fysieke prikkels die we lichamelijk ervaren, activeren abstracte concepten en als gevolg daarvan ons gedrag, emoties en gedachten. Als we bijvoorbeeld iets zachts aanraken, beïnvloedt dat gevoel hoe “zachtjes” we reageren.

Lady in Red

Als een vrouw heel aantrekkelijk is, dan doen kleuren er minder toe. Dit heet het plafondeffect. Als een vrouw gemiddeld aantrekkelijk is, dan hebben omgevingsfactoren zoals achtergrond, kleding en kleuren een sterkere invloed.

In verschillende experimenten met de kleur rood wordt gevonden dat rood uitsluitend invloed heeft op hoe aantrekkelijk de vrouw wordt gevonden en hoezeer mannen zich tot de vrouw in het rood voelen aangetrokken. De kleur rood heeft geen invloed op haar vriendelijkheid of intelligentie.

Elliot en collega’s onderzochten of de associatie van rood met aantrekkingskracht universeel is. Ze lieten in Burkina Faso aan 42 jongens van een kleine, geïsoleerd levende gemeenschap zwart-witfoto’s zien van een vrouw met een blauw en een rood kader. Ook deze mannen vonden de vrouwen op de foto’s met het rode kader aantrekkelijker, maar zeiden niet dat ze de vrouwen ook sterker begeerden.

De associatie tussen rood en aantrekkelijkheid lijkt dus universeel.

 

Door: Liesbeth Woertman

2 gedachten over “Lady in Red

  1. Pingback: Wat doet de kleur rood met mannen?Psychologie van het Uiterlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − 5 =