Kijk je demonen aan

Zelf

Mensen hebben een zelfbeeld, een voorstelling van wie ze zijn en wie ze willen zijn. Ik heb er al vaker over geschreven, maar het blijft een interessant punt. Waarom? We ervaren ons zelf als een zelfstandige entiteit, terwijl het dat niet is.

Het zelfbeeld is relationeel. De zelfbeelden hebben we ontwikkeld van buiten naar binnen. Onze ouders en leerkrachten waren concrete spiegels, maar ook de cultuur met haar idealen waarin we werden geboren. Peter Bieri omschrijft het in zijn boek ‘Een manier van leven.’ zo: “Innerlijke zeggenschap begint als verinnerlijkte uiterlijke zeggenschap. In deze zin beginnen we allemaal met onzelfstandigheid.”

Hij geeft aan hoe we vanuit die onzelfstandigheid, autonomer kunnen worden. Namelijk via bewustwording van de gecensureerde wensen en affecten. Eerst moeten we onze begeerten en verlangens, angst, afgunst en jaloezie ontdekken. Daarna kan de zelfstandigheid zich gaan ontwikkelen door opnieuw afwegingen te maken. Nu kunnen we onze eigen regels bepalen.

“Het gaat erom het overgeleverde zelfbeeld, dat als het ware door osmose is ontstaan, in zijn contouren te herkennen en overzichtelijk te maken, aan nader onderzoek te onderwerpen en opnieuw op te bouwen.”

Het zelfbeeld blijft naar mijn idee relationeel en op volwassen leeftijd meer van binnen naar buiten, als je tenminste je demonen hebt aangekeken. Dan zijn we meestal al van zekere leeftijd. Er ontstaat dan meer adem, meer lucht, en betonnen muren van het zelf worden meer doorlaatbaar worden, meer poreus.

 

Eén gedachte over “Kijk je demonen aan

  1. boeiend onderzoek liesbetn. ik leerde verder dat het gevoel altijd wint. no matter what…. stel je leeft in een privé-situatie, waarbij je met je verstand kiest. dat lijkt je het beste te doen. jaren gaan voorbij en je begint kwalen te ontwikkelen. na zelfreflexie blijkt, dat je gevoel opspeelt, al een hele tijd. je voelt je slechter en je kwaal wordt erger. je krijgt door dat de verstandskeus niet je gevoelskeuze is. je gevoel wil dit niet. dan heeft het verstand het nakijken. de agenda dient bijgesteld te worden.
    zie eckhart tolle en ik volgde de all-in-one opleiding waar vele items aan de orde kwamen, zoals het enneagram, eigenwaarde, emotioneel evenwicht, word je eigen coach, de 7 meesterstappen, je innerlijke kind, familieopstellingen (die ik meer volgde in mijn buurt). hoe hard je ook probeert verstandig te handelen..je gevoel legt zich er niet bij neer via onbehagelijk voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − achttien =