Interview

Interview

Dit is een voorbeeld van een verzoek zoals ik die dagelijks in mijn inbox vind. Zoals ik al eerder schreef, wijs ik de meeste verzoeken af, omdat het beantwoorden mij te veel tijd kost. Ook zou ik graag willen dat mensen de originele onderzoeken lezen, zodat er meer kennis en inzicht ontstaat. Maar goed, voor deze keer dus alle vragen en mijn antwoorden op een rij. 

Naast mijn studie werk ik voor de website Proud2Bme. Dit is een hulpwebsite voor mensen met problemen met eten, zelfbeeld en aangrenzende problematiek. Voor de website schrijf ik ook artikelen. Laatst zag ik u op het programma van Sophie Hilbrand en ik ben zelf wel benieuwd naar hoe u denkt over zelfbeeld en eetstoornissen.Ik heb de volgende vragen.

  • Wat is volgens u zelfbeeld?

Een optelsom van gepercipieerde ervaringen met andere mensen. LW.

  • Hoe denkt u over het fenomeen dat iemand een verkeerd zelfbeeld heeft? Hierover wordt vaak gesproken bij eetstoornissen. Men ziet zichzelf niet zoals degene daadwerkelijk is. Iemand ervaart bijvoorbeeld dat hij of zij dik is terwijl degene in werkelijkheid erg mager is. Hoe denkt u dat dit kan ontstaan?

Er is niet zoiets als een Zelf. In die zin kunnen mensen geen verkeerd zelfbeeld hebben. Wel kan er een groot verschil zijn tussen hoe andere mensen over je denken en hoe je over jezelf denkt. De anorexiapatiënt die in de spiegel een dikkere versie van zichzelf ziet, terwijl haar lichaam mager is, is een extreem voorbeeld van vertekende waarneming. Zien is geen objectieve activiteit, maar gekleurd met emoties. Mensen die zich dik voelen, zien ook een dik figuur in de spiegel. LW.

  • Wat is het grootste verschil tussen zelfbeeld bij mannen en bij vrouwen?

Je bedoelt waarschijnlijk lichaamsbeeld. Mannen willen wat gespierder zijn en vrouwen wat dunner. Mannen kijken over het algemeen wat globaler en vrouwen wat gedetailleerder naar zichzelf. LW

  • In hoeverre denkt u dat zelfbeeld en een eetstoornis met elkaar in (oorzakelijk) verband staan?

Een vertekend, negatief lichaamsbeeld heeft een relatie met een eetstoornis, maar is er geen oorzaak van. LW

  • Heeft u tips voor jonge vrouwen met een eetstoornis om hun zelfbeeld te verbeteren?

Beginnen met gezond eten, zo weinig mogelijk in de spiegel kijken en je richten op wat je lichaam allemaal kan. LW

 

Lees ook vooral zelf de onderzoeken. Bijvoorbeeld van Prof. Anita Jansen, Dr. Anouk Keizer en Dr. Jessica Alleva.

 

Door: Liesbeth Woertman

Eén gedachte over “Interview

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + elf =