Durf nieuw te worden

student

Vanmorgen mocht ik de nieuwe eerstejaarsstudenten psychologie weer toespreken. Een grote collegezaal helemaal gevuld met meer dan 500 verwachtingsvolle jongens en meisjes. Al die grote en kleine, witte en zwarte, dikke en dunne lichamen samengepakt en vol verwachting over al dat nieuwe dat staat te gebeuren. Positieve energie gonst door de gebouwen. Spannend om je te realiseren dat in heel Nederland op allerlei scholen dit proces plaatsvindt.

Leren is ontsnappen aan de wereld

Het is een overgangsperiode voor deze 18-jarigen van middelbare scholier naar student. Het is niet alleen een nieuwe sociale rol maar er zal van alles veranderen in hun denken. Leren is ontsnappen aan de wereld tot nu toe en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, nieuwe werelden.

Goed leren vereist de bereidheid om eindeloos te willen interpreteren. Feiten, theorieën zo blijven draaien en kantelen dat ze telkens een andere vorm en kleur krijgen. Meedoen in het academisch onderwijs betekent goed voorbereiden en met gespitste oren aanwezig zijn. Oude schema’s en ideeën los durven laten om ruimte te maken voor iets nieuws.

Een levende academische gemeenschap

Instappen in een academische traditie, betekent deze traditie ten diepste leren kennen om te beslissen wat je wilt behouden en wat je wilt vernieuwen. Zo groeit academische kennis en blijven we een levende academische gemeenschap.

Leren en samenwerken met anderen verandert het idee over wie je bent. Hopelijk wordt deze nieuwe kennis gebruikt om de samenleving mooier te maken.

 

Door: Liesbeth Woertman

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 4 =