De vierkante man

Vrijdag promoveerde Erik de Soir in Utrecht op “Trauma and Mental Health in the Wake of Technological Disaster.” Ik zat in de commissie en mocht de eerste vraag stellen. Er kwam een vierkante man in uniform binnen. Hij stond rechtop en leek gespannen. Op zijn uniform prijkten medailles.

De meeste mannelijke promovendi staan in de senaatszaal in rokkostuum. Ook een soort uniform, dat geef ik toe, maar een militair uniform is toch echt ongewoon in onze academische setting.

Majoor én therapeut

Erik de Soir is majoor en therapeut. Hij heeft een eclectisch model ontwikkeld voor traumatherapie gebaseerd op de traditionele Chinese leer, shiatsu, boeddhistische meditatie en craniosacrale therapie. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het Belgische model voor psychosociale begeleiding voor militairen van vredeskorpsen in Somalië, Kroatië en Bosnië. Erik is ook auteur van vele boeken.

Het is knap om zoveel werk, promoveren, kinderen liefde- en familieleven en verdriet te combineren, waarvoor hulde.

Ik stelde de eerste vraag aan hem over het traumabegrip in de fenomenologie en de betekenis van trauma zoals gehanteerd door Angelsaksische traumaspecialisten. Hij ging nog meer rechtop staan, begon te stralen en hield een prachtig betoog.

Ik zag een geleerde krijger en de vierkante man verdween.

 

Door: Liesbeth Woertman.

Bron foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + zeventien =