Kunnen mannen wel zorgen?

Zorgen

Ik heb het altijd vanzelfsprekend gevonden dat mijn man net zoveel voor de kinderen zorgde als ik. Dat was veertig jaar geleden best bijzonder. Mijn man kreeg altijd bewonderende blikken als hij achter de kinderwagen liep of de kinderen van school haalde. Ik was de ontaarde moeder.

Uit Israëlisch onderzoek dat deze week werd gepubliceerd in PNAS blijkt dat als mannen actief voor hun kinderen zorgen, er van alles in hun hersenen verandert, net als bij moeders. Het gaat in dit onderzoek om mannen en vrouwen die voor kinderen zorgen. Zij hoeven niet de biologische ouders te zijn, zoals veel voorkomt bij homostellen.

Dagblad Trouw interviewt mijn collega Johan Bolhuis, hoogleraar cognitieve neurobiologie van de Universiteit Utrecht. “Het gaat er blijkbaar vooral om hoe intensief mensen bij de verzorging van het kind betrokken zijn: hoe intensiever, hoe duidelijker de veranderingen in het brein. Bij vrouwen en bij mannen”.

Volgens Bolhuis laat het onderzoek zien dat het ouderschap niet speciaal door de evolutie in het moederbrein is gebeiteld. Het mannenbrein is er uitstekend geschikt voor.
Mooi onderzoek dat de kneedbaarheid van het brein laat zien en de grote invloed van omstandigheden. Bij homovaders waren zowel het gebied in de zijkwab, net als bij heterovaders, als de amygdala, net als bij heteromoeders, extra actief.

Mijn zoon zorgt nu heel liefdevol samen met zijn vrouw voor hun kinderen.

 

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 4 =