Gezicht op zelfbeeld

gezicht-op-zelfbeeld Donderdag 22 september is er een symposium over zelfbeeld in Utrecht, in het Congrescentrum Domstad. Deze dag kan gebruikt worden als nascholing voor psychiaters en psychologen, maar is zeker ook interessant voor studenten en andere professionals. Meer informatie kunt u vinden op: www.lemion.nl/zelfbeeld

Ik mag de openingslezing geven  over de psychologie van het uiterlijk. Het multidimensionele karakter van het lichaamsbeeld en zelfbeeld komt aan de orde. We ontwikkelen een ‘zelf’ in een sociale en culturele omgeving. Gezien of niet gezien worden, bemind worden of onverschillig benaderd, gepest of geprezen worden, zijn bepalende ervaringen in de ontwikkeling van een zelf.

Zelfbeeld & adolescentie

Nelleke Nicolai spreekt over stoornissen in de emotieregulatie en zelfbeeld. Andere sprekers stellen de worsteling met het zelfbeeld in de adolescentie centraal. Aangezien de andere sprekers meer ingaan op zelfbeeld, zal mijn nadruk op het lichaamsbeeld liggen. Voor adolescente meisjes zal het zelf en het lichaamsbeeld sterk met elkaar samenhangen. En voor jongens zo langzamerhand ook steeds sterker.

Groeien

De rol van de aanraking, sociale ervaringen met andere mensen en vergelijking met ideaalbeelden zijn mijn centrale thema’s. We hebben een zelfbeeld nodig om te kunnen functioneren in onze samenleving maar het mag geen gesloten beeld worden. Want als je wilt blijven groeien, dan moet je open blijven.

Door: Liesbeth Woertman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 5 =