Flikkerende beelden

Protest Homohuwelijk

In het weekend was er een grote demonstratie in Parijs. Meer dan 300.000 mensen demonstreerden tegen het homohuwelijk. Heel uiteenlopende mensen deden mee. Ik was verbaasd dat zo’n grote groep Fransen tegen zijn. Het belangrijkste argument dat ik hoorde was, dat ze het onnatuurlijk vinden. Kijk dat ze het huwelijk onnatuurlijk vinden, dat kan ik snappen. Maar dat was het niet. Ze vinden het onnatuurlijk dat twee mannen of twee vrouwen trouwen. Zelf vind ik het een verregaande vorm van aanpassing.

In Nederland denken we daar anders over en functioneert het homohuwelijk al weer een aantal jaren. Wel bestaan er veel vooroordelen over homo’s. We beperken ons hier tot mannen. Homoseksuele mannen zouden meer een soort vrouwen zijn, denken we vaak. In hun manier van doen en in hun uiterlijk lijken ze toch meer op vrouwen? Of zou dat komen omdat die homoseksuelen meer opvallen in het straatbeeld?

Homoseksuele mannen besteden inderdaad meer tijd en aandacht aan hun uiterlijk dan heteroseksuele mannen. Zij zijn trendsetters in de mode. En in het hofmakerijspel, kijkers en bekekene. Het is niet zo dat het een het mannetje en de ander het vrouwtje is. Dat kan wisselen, die rollen liggen niet vast. Dit maakt homo’s gevoeliger voor hun uiterlijk. Jong zijn en er goed uitzien is een belangrijk onderdeel van de gayscene.

Het leuke vind ik dat er hele masculiene mannen zijn die op mannen vallen. Gekleed in leer, al dan niet met een motor, super mannelijk en toch homo. Deze mannelijke mannen zetten ons vooroordeel over wat homo’s zijn op zijn kop. Maar er zijn ook hele vrouwelijke, goed geklede homomannen.

En niet te vergeten saaie, burgerlijke en onopvallende homomannen. Ouderwetse mannen. Mannen die willen trouwen.

Door: Liesbeth Woertman

2 gedachten over “Flikkerende beelden

  1. “Homoseksuele mannen besteden inderdaad meer tijd en aandacht aan hun uiterlijk dan heteroseksuele mannen […] Het leuke vind ik dat er hele masculiene mannen zijn die op mannen vallen.” – als het stukje bedoeld was om vooroordelen tegen te gaan, is het mislukt.

  2. Als je er één zin uithaalt, dan haal je het stuk uit zijn context. Flauw.

    De crux lijkt me dat er allerlei soorten homo’s zijn, zie de laatste zinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + 8 =