Blij met mij

Libelle

‘Blij met mij’ is de titel van het artikel geworden. ‘Een mooier lijf begint tussen de oren’ is de ondertitel van het artikel in de Libelle. Esma Linnemann interviewde mij voor het vrouwenblad Libelle over schoonheidsidealen. Dit interview verscheen in het januarinummer van Libelle Gezond. Vijf pagina’s over het uiterlijk van vrouwen en de huidige beeldcultuur.

Blijer zijn met jezelf?

Een van de studies die zij aanhaalde, is van collega Ellen Laan. Wil je blijer zijn met jezelf? Kijk dan naar de onvolmaaktheden van een ander, zo blijkt uit een studie van 2016. In dit geval ging het om vagina’s. De realistische onvolmaaktheden van andere vrouwen had een positief effect op de waardering van de eigen vagina.

Nooit meer in de spiegel kijken

Ook heb ik een nieuw woord van Esma Linnemann geleerd, namelijk ‘mirror fasting’. Mirror fasting is het ontwijken van spiegels om daarmee de confrontatie uit de weg te gaan. Jezelf niet meer willen of kunnen zien. Nooit meer in een spiegel of een ruit of zelfs een waterplas kijken, schrijft Linnemann. Maar hoe wij naar onszelf kijken heeft weinig te maken met hoe we er daadwerkelijk uitzien. Het is de interne criticus die oordeelt. Die interne criticus raak je niet kwijt door niet meer in de spiegel te kijken.

Blij met mij gaat beter als je uit je hoofd en in je lichaam zakt.

Door: Liesbeth Woertman.

6 gedachten over “Blij met mij

  1. Blij met jou!
    Ik voel je vermoeidheid en je verdriet. En toch… brengt denken aan jou licht in mijn hart. Krachtig in je kwetsbaarheid, heel in de fragmentatie. En innig, innig dierbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 − 2 =